Virtual PC, Virtual Box - brak internetu


(Marcin Obala) #1

Witam

Mam taki problem. Po instalacji WinXP na VPC lub VBox nie mam internetu na wirtualnej maszynie. Ustawiając opcje NAT wszystko działa natomiast jak ustawiam interfejs gospodarza (wybierając moją kartę sieciową) DHCP przydziela wirtualnej maszynie IP ale nie ma na niej dostępu do internetu. Ping do DNSów nie idą, nawet do bramy nie idę. Co może być nie tak? Jedna podpowiedź, na Win98 zainstalowanym na VPC lub VBox DHCP przydziela IP i internet działa. Co nie tak jest z tym XP?

:edit:

Jest poprawa, na VBox już działa. Może przeinstaluje VPC i zobaczę wtedy czy tez zadziała.

:edit:

Heh... i znowu na vbox nie działa.


(Marcin_S) #2

To czemu nie zostawisz NAT w tych programach?


(Marcin Obala) #3

Bo potrzebuje żeby maszyna miała swoje IP z mojej sieci.

-- Dodane 01.02.2009 (N) 18:47 --

Opiszę to wszystko trochę dokładniej.

Podłączając kabel bezpośrednio pod sieciówkę na wirtualnej maszynie dostaję IP z mojej sieci jednak internet na niej nie działa. Podłączając kabel pod router wifi (aktualnie działający jako AP) również dostaje na wirtualnej maszynie IP z mojej sieci ale nie mam na niej internetu. Kolejna kwestia to to, że jeśli wykorzystam swój router jako switch to na komputerach podłączonych do tego routera czy to przez wifi czy po kablu, to każdy z komputerów dostaje swoje IP z mojej sieci i już internet na nich działa. Jeśli wykorzystam mój router jako router i podepnę pod niego kabel od internetu, rozdzielając internet na inne komputery wszystko jest ok. Wirtualna maszyna dostaje swój IP i internet na niej chodzi. Z tego co wiem większość ludzi to wzrokowcy więc niżej przedstawię graficznie wszystkie sytuacje. Co do IP to jest odpowiednia maska więc adresy 10.3.0 i 10.3.9 się widzą. Internet na wirtualnej maszynie działa jedynie w ostatnim przypadku. Czyżby router w mojej sieci jakoś blokował połaczenie z wirtualnej maszyny ? Tylko jak ?

68174706rl5.png

w576.png


(Dawiddek55) #4

u mnie działa jak ustawie na NAT, czyli udostępnianie internetu virtualnej maszynie przez system-matkę, i net od razu działa, nic nie musze kombinować i nic nie muszę ustawiać.


(Marcin Obala) #5

Jak napisałem u mnie przez NAT też działa.


(Dawiddek55) #6

ten sam problem mialem na VirtualPC, zainstalowałem VirtualBoxa i mi już działało.


(Marcin Obala) #7

U mnie nie działa na Virtual PC, VirtualBox ani na VmWare.