VirtualBox 4.2.16 - błąd przy instalacji aktualizacji


(PC174) #1

Obecna wersja: VirtualBox 4.2.14

System: Windows XP

Błąd wywala, gdy już ma się zacząć instalacja. O co tu chodzi?

tzga.png


(Dimatheus) #2

Hej,

A próbowałeś najpierw odinstalować poprzednią wersję Virtual Box'a, a dopiero po przeczyszczeniu systemu i rejestru - na przykład przy pomocy CCleanera - oraz restarcie uruchomić instalację ponownie?

Pozdrawiam,

Dimatheus


(PC174) #3

A czy nowy VirtualBox będzie w stanie po takim zabiegu rozpoznać wszystkie obrazy? Czy znowu będę je musiał po kolei ręcznie odłączać i podłączać?


(falcon89) #4

Aktualizujesz czy robisz instalację nakładkową?


(PC174) #5

Na zainstalowany VirtualBox instaluje nową wersję.


(Dimatheus) #6

Hej,

Niestety raczej tak. Będziesz musiał zaimportować maszyny do VBox'a.

:arrow: Próbowałeś pobrać instalator jeszcze raz?

:arrow: Przed ponowną instalacją wyczyść jeszcze raz katalog temporary.

Pozdrawiam,

Dimatheus


(PC174) #7

Niestety nie poskutkowało. Chyba jestem zmuszony wyexportować wszystkie maszyny... :frowning:

Nie rozumiem tylko dlaczego instalator próbuje się dobrać do całkiem starej instalki - 4.2.10


(Dimatheus) #8

Hej,

A nie instalowałeś przypadkiem jakiegoś spolszczenia bądź innych dodatków do VirtualBox'a?

Ewentualnie spróbuj ściągnąć starszą wersję VBox'a, wypakuj ją do dowolnego katalogu i w czasie instalacji nowszej wersji, gdy pojawi się wspomniany komunikat, wybierz ścieżkę do wypakowanej wcześniejszej wersji programu. Wersję te znajdziesz tutaj.

Pozdrawiam,

Dimatheus


(PC174) #9

Nigdy, tylko oryginalna instalka z www.virtualbox.org.

Podobny problem widzę, że też był omawiany: https://www.virtualbox.org/ticket/11349


(Dimatheus) #10

Hej,

A próbowałeś sposoby ze ściągnięciem poprzedniej wersji instalatora? Myślę, że to może być skuteczny sposób.

Pozdrawiam,

Dimatheus


(PC174) #11

Instalator wymaga pliku .msi - instalka VirtualBox'a to plik .exe, więc go nie rozpoznaje.

Po kliknięciu "cancel" przy wyborze pliku .msi:

mhma.png


(Dimatheus) #12

Hej,

Generalnie pisałem o rozpakowaniu pliku przy pomocy na przykład 7-zip'a. Jak się jednak okazuje, po rozpakowaniu nie jest tworzony plik msi, tylko masa innych plików. Dopiero uruchomienie instalacji powoduje wypakowanie dwóch plików - jeden *.msi, drugi common - w folderze Temp. Na maszynie wirtualnej uruchomiłem instalację tej wersji i otrzymałem brakujący plik. Powieszam go na moim serwerze i mam nadzieję, że to pomoże w odinstalowaniu programu, bądź instalacji nowszej wersji - najpierw mimo wszystko spróbować aktualizacji. :slight_smile: No i link - click. Daj znać, jak poszło. :slight_smile:

Pozdrawiam,

Dimatheus


(PC174) #13

Niestety, nie chce działać...

4x34.png

W folderze Temp tworzy się u mnie plik, ale o nazwie zaczynającej się od aktualnej wersji - VirtualBox-4.2.16...


(Dimatheus) #14

Hej,

Strasznie dziwne, że instalator płacze o to, że paczuszka, którą powiesiłem, nie jest poprawną wersją instalatora. Próbowałeś może pliczek przenieść do katalogu Temp, czyli do standardowego miejsca, do którego instalator się odnosi? I wtedy jeszcze raz uruchomić proces instalacji nowej wersji Virtual Box'a?

To akurat jest normalne i poprawne. Po rozpoczęciu instalacji kreator wypakowuje do katalogu Temp pliki potrzebne do instalacji - w zależności od platformy przygotowane są one dla systemu 32- bądź 64- bitowego.

Pozdrawiam,

Dimatheus


(PC174) #15

Tak, plik był nawet w tempym folderze, ale dalej nie śmiga. Po co mu stara instalka? #-o


(Dimatheus) #16

Hej,

No to już tracę pomysły. W końcu oprócz tego pliku, w czasie instalacji, instalator tworzy jeszcze jakiś plik danowy, ale przecież o niego instalator nie płacze... :frowning:

Trudno powiedzieć. Tak naprawdę wcale jej nie potrzebuje, skoro poprawny plik widzi jako błędny. Wszystko więc wskazuje na to, że w czasie instalacji bądź użytkowanie programu coś się zepsuło.

:arrow: A w ogóle program działa poprawnie?

:arrow: Instalacja nowej wersji nie działa tak samo, jak i tej uszkodzonej?

:arrow: Deinstalacja też płacze o pliczek msi?

Jeśli tak, to chyba jedną z ostatnich możliwości jest wywalenie programu przez zewnętrzne deinstalarory bądź Windowsowy odpowiednik Windows Installer CleanUp Utility.

Pozdrawiam,

Dimatheus


(PC174) #17

Ogólnie program działa poprawnie. Nie chciałem go odinstalowywać, ponieważ mam utworzonych pełno maszyn, których nie chcę stracić. No cóż... Trzeba będzie zacząć export.


(Dimatheus) #18

Hej,

Zastanawiam się tylko, czy program będzie dało się poprawnie i bezproblemowo odinstalować, skoro przy instalacji nowszej wersji pojawiają się problemy, w sumie niewiadomego pochodzenia i trochę niewytłumaczalne.

:arrow: Próbowałeś samemu wyodrębnić pliczek, który ja podwiesiłem na stronie www?

:arrow: Czyściłeś rejestr przy pomocy jakiegoś oprogramowania - na przykład CCleaner'a?

Pozdrawiam,

Dimatheus


(PC174) #19
  1. Tak, jednak podczas instalacji tworzy mi się jedynie plik .msi z obecną wersją.

  2. Tak, czyszczę regularnie.


(Dimatheus) #20

Hej,

Tak, ale chodziło mi o uruchomienie instalacji tej wersji, którą posiadasz obecnie. I wyciągnięcie tak tworzonego pliku.

Pozdrawiam,

Dimatheus