No niestety, dalej nie chce ze mną współpracować cały czas walczymy z wersją 4.2.14, a mi się wydaje, że powinniśmy załadować pliki z wersji, o którą woła - 4.2.10. Próbowałem instalować 3 ostatnie wersje VB, przy każdej w folderze TEMP powstawał plik msi przypisany do instalowanej wersji, jednak instalator także ich nie rozpoznawał…
Hej,
Też mi się tak wydaje - ale podrzucenie tego pliku i tak nic nie daje - cały czas pokazywał, że to niepoprawny plik… ;(
To akurat zupełnie normalne - po prostu pliczek instalatora programu posiada dwa zintegrowane instalatory, które wypakowują się w zależności od wersji systemu. I z nich program jest instalowany.
Jeśli nic nie da się zrobić, zostanie odinstalowanie brutalne - wyrzucenie głównego folderu z programem z dysku, folderu instalacyjnego z C:\WINDOWS\Installer oraz wyczyszczenie rejestru z wszelkich wpisów programu i czysta instalacja najnowszej wersji.
Pozdrawiam,
Dimatheus
Tylko pytanie: czy poprzez wyrzucenie nie pozbawię się VirtualBox’a na zawsze? Jak później nowego też nie pójdzie zainstalować :?
Hej,
Generalnie jeśli usunie się wszystkie wpisy, dotyczące Virtual Box’a, w rejestrze i na dysku, to nie powinno być problemu z ponownym uruchomieniem czystej instalacji oprogramowania. Ewentualnie zostaje poprzenosić katalogi do innych miejsc (zamiast usuwać całkowicie), a rejestr bądź usuwane wpisy skopiować, by móc je przywrócić w razie problemów.
Pozdrawiam,
Dimatheus
No to teraz jest problem. Wyrzuciłem VirtualBox’a poprzez Revo Uninstaller w trybie najbardziej zaawansowanym. Niby wszystko OK, bo teraz VB zaczął się instalować, ale zatrzymał się pod sam koniec - próba połączenia z siecią i… Musiałem ponownie uruchomić komputer, bo nie chciał się ruszyć. Chciałem teraz ponownie spróbować, bo zauważyłem, że jest nowa wersja na stronie, jednak widzę, że niektóre programy nie chcą się teraz w ogóle uruchomić…
– Dodane 08.09.2013 (N) 22:31 –
Dobrze, wygląda na to, że temat nieaktualny, ponieważ rozwaliłem system doszczętnie
Teraz mam pytanie: czy najnowsza wersja 4.2.18 działa pon Windows XP? Ponieważ podczas próby włączenia pokazuje się:
Hej,
Czasami niestety bywa i tak - jeden wpis do usunięcia za dużo i system umiera.
Tak, działa poprawnie. Instalowałem tę wersję na Windows XP. Pytanie, czy jesteś już po ponownej instalacji systemu - skoro pojawiały Ci się takie błędy, jak na screenach, to całkiem możliwe, że nie uda Ci się zainstalować na systemie praktycznie żadnego programu.
Pozdrawiam,
Dimatheus
Tak, jestem już na nowym systemie i jak na razie wszystkie programy + sterowniki ładnie się instalowały. Dodam, że tym poprzednim zwalonym systemie próbowałem jeszcze na końcu zainstalować najnowszą wersję VB i otrzymałem taką samą informację.
Hej,
Oki, rozumiem. Zastanawiałem się po prostu, czy podany komunikat występuję już na nowym systemie, czy nadal w tym uszkodzonym. Ale skoro w uszkodzonym, to zupełnie normalne.
Pozdrawiam,
Dimatheus
Chyba się nie zrozumieliśmy obecnie jestem już po formacie, ale także widzę taki komunikat. Dlaczego także? Przed formatem zauważyłem nową wersję i chciałem sprawdzić czy przynajmniej ta ruszy, ale nie… Wydaje mi się, że ma to związek z wielkością instalatora. Poprzednie wersje miały po ponad 90 MB, a ten ma zaledwie 20 MB…
Hej,
Jest to ewidentny błąd - prawdopodobnie źle ściągnął się instalator. Właśnie ściągnąłem go moment temu i pliczek ma 95 MB. Koniecznie więc ściągnij instalator jeszcze raz.
Pozdrawiam,
Dimatheus
Czyli wczoraj leżał na serwerze zły plik, bo pobierałem go kilka razy i zawsze ważył tyle samo. Aktualnie wszystko działa. Dzięki za pomoc
Hej,
Faktycznie coś było na rzeczy, bo nawet na dobrych programach do tej pory znajduje się informacja, że instalator Virtual Boxa waży 21,59 MB. Na szczęście odnośnik jest ok i pobierana jest poprawna wersja instalacji.
Pozdrawiam,
Dimatheus
Chyba znalazłem rozwiązanie! A już myślałem, że pozbyłem się kolejnego systemu
Próba odinstalowania z panelu sterowania nic nie daje, ale istnieje jeszcze opcja “zmień” i to właśnie ją trzeba wykorzystać. W odpowiednim czasie w kreatorze należy kliknąć “remove” i wszystko się ładnie odinstaluje.
Taka informacja jakby jeszcze ktoś miał problemy
Próbowałeś zaktualizować przy pomocy wbudowanego menedżera aktaulizacji? VirtualBox>Help>Check for Updates…
To jest tylko sprawdzenie czy nowsza wersja jest na serwerze. Jeśli tak to pokaże się link do ściągnięcia jej.
Ano faktycznie, ja pod Linuksem aktualizuję z repozytorium, to nie korzystam z tej opcji na co dzień, ale faktycznie pokazuje się tylko link do pobrania.