Mam problem, gdyż zainstalowałem niedawno najnowszą wersję Virtualboxa (5.0.10), ale w opcjach wyboru systemu nie mogę wybrać 64 bit tylko są 32 bit. Mam laptop samsung/windows 8 64 bit. W biosie nie ma żadnej opcji Intel Virtualization Technology, w programach w panelu sterowania nie mam usługi hyper-v. Jeszcze tylko dodam, że podczas ponownego instalowania Virtualboxa i wybranie opcji repair w połowie instalacji wystąpił błąd. Nie mam pomysłów, pomóżcie :)
Sprawdź czy inna usługa nie “zabiera” VT-x. Ja miałem taka przypadłość po zainstalowaniu Visual Studio 2015 Community kiedy emulator Windows Phone zainstalował sobie usługe Hyper-V w systemie i VT-x było już zarezerwowane dla tej usługi, VirtualBox wtedy wyświetlał komunikat że nie mam wirtualizacji i mogłem instalowac tylko 32 bitowe maszyny - po wyłączeniu / odinstalowaniu Hyper-V wszystko wróciło do normy.
Ok, wobec tego odinstaluj obecną wersję vbx uruchom komputer ponownie i zainstaluj nową, usuń skrót vbx z pulpitu i przejdź do katalogu w którym zainstalowałeś program, kliknij na virtualbox.exe prawym przyciskiem i utwórz nowy skrót na pulpicie.
Problem naprawiony, a dokładniej sam się naprawił. Dokładnie nie wiem co się stało ale po tym błędzie w trakcie odinstalowywania vbx uruchomiłem program i… zaskoczenie. Dziękuje wszystkim za poświęcony czas.
Ja używając wersji przenośnej mogę zadeklarować 64 bit (spróbować można 32 bit z większą ilością ram i np. procesami na dopuszczalna maksymalną ilosć).
W menadżerze procesów polecam sprawdzić czy też startuje jako aplikacja 64 bitowa: