VirtualBox - brak połączenia z internetem


(Alukaszewicz) #1

Witam. Jestem laikiem w tym temacie, dopiero zacząłem pracę z virtualboxem, dlatego nie wiem jakie dokładne dane na razie tu podać w celu rozpoznania problemu, więc opisze problem ogólnie. Na viscie zainstalowalem virtualbox, w ktorym odpalilem ubuntu, korzystam z bezprzewodowej sieci, w momencie, kiedy odpalam virtualboxa połączenie siada, nie ma go ani w viscie, ani w ubuntu (siada jeszcze przed uruchomienie go, w samym virtualboxie). probowalem w ustawieniach virtualboxa zmienic karte sieciowa na innej, lecz niestety nic. co najlepsze, pare dni temu, kiedy pierwszy raz zainstalowalem virtualboxa wszystko pieknie chodzilo, az nagle trach i do tej pory nie moge sobie poradzic ;-(


(Msprungk) #2

Ustaw tak jak na obrazku. Oczywiście ja mam sieć LAN, więc ustaw u siebie kartę sieci bezprzewodowej

screenhunter01oct122107.gif


(djkamil09061991) #3

o ile wiem to w ustawieniach sieć karta powinna być podłączona do interfejs gospodarza


(Alukaszewicz) #4

ustawialem juz wszystkie mozliwe karty jakie sa tam do wyboru i nic ;/ za kazdym razem od razu jest problem z netem w glownym systemie (viscie), 'połaczenie ograniczone, tylko lokalne' . Juz naprawde mnie krew zalewa ;/


(Msprungk) #5

Sprawdź jeszcze globalne ustawienia. Powinno być tak:

screenhunter01oct122130.gif


(etam) #6

Chyba się wam coś pomerdało.

1) Wybieranie interfejsu hosta jest potrzebne tylko w trybie bridged. Jeżeli masz laptopa i łączysz się po wifi, to nie korzystaj z tego.

1a) Internal networking (sieć wewnętrzna) - tego też nie chcesz ustawiać, bo to jest jakaś pochodna bridged.

2) Ustawienia z tego screena http://img257.imageshack.us/img257/1324 ... 122130.gif dotyczą tylko trybu host-only. Tryb host-only daje połączenie host <-> guest i nie daje internetu guestowi.

3) To co fznq chcesz ustawić (znaczy: ja Ci mówię, że chcesz), to jest tryb NAT i robisz to zgodnie z tym screenem: http://img260.imageshack.us/img260/593/ ... 122107.gif Nic innego oprócz tego nie trzeba ustawiać.

Po więcej konkretów zapraszam do dokumentacji: http://www.virtualbox.org/manual/UserMa ... ingdetails

Poza tym spróbuj przeinstalować stery do sieci w viscie (i virtualboxa może też)