Witam.
System Windows 10 na nim Virtual Box i w nim Ubuntu 18.04.
Problem. Nie dziala wspolny schowek i przeciagnij i upusc.
Dodatki zainstalowane ( zrobilem upgrade do 6.0 i… przestalo dzialac, w 5.xx dzialalo).
Ps.Reinstalacja do 5 nic nie zmienia.
Sprawdź jeszcze czy na darmowym VMPlayer Workstation występuje to samo. To o wiele lepsza alternatywa dla Virtualbox. Też instalujesz dodatki,ale bezpośrednio w nim. A nie jak w VBox, że musisz wejść na stronę i pobrać. No i nie wymaga włączonej wirtualizacji maszyn w bios dla systemów 64 bit, jak vbox. Po prostu VMware działa na każdym systemie i nie powoduje problemów.
Kiedyś też miałem problem z VBox, że nie działało przeciąganie i upuszczenie pliku w dowolnym miejscu. U mnie pomogła instalacja najnowszej wersji i skonfigurowanie folderu, który chce udostępnić. I działa. Może Ty nie udostępniłeś miejsca, gdzie chcesz przenosić pliki?
Jak chodzi Ci o vmware to wlasnie sprawdzilem. On ma jeszcze mniej opcji (na szybko oceniam) niz virtual ale tak samo nie dziala :-(.
Tydzien temu dzialalo. Dzis zainstalowalem 6. Widze ze wraz z win 10 moda na beta wersje w necie juz globalnie. Mam nadzieje ze bylym programistom na starosc rozruszniki beda z dosem wstawiac :-D.
Jak to mówią: u mnie działa.
Upewnij się, że schowek jest włączony w opcjach VB. I że system gościa ma doinstalowane odpowiednie dodatki