VirtualBOX - karta wi-fi

Do komputera mam podłączoną kartę Wi-Fi na USB. Zainstalowałem sobie system na virtualboxie i chcę udostępnić mu kartę wi-fi a nie zwykłą kablową, czyli żeby na wirtualizowanym systemie były wykrywane sieci bezprzewodowe.

A po co?

Jak chcesz internet to dodajesz w ustawieniach kartę …(NAT) i net działa z każdej karty

ok a jeśli chce złamać hasło do sieci wi-fi w systemie na maszynie wirtualnej? Wtedy muszą być wykryte te sieci na tym systemie.

Jaki system? Jeśli Windows to zainstaluj sterowniki do karty sieciowej, które zostały z nią dostarczone. Jeśli Linux to szukaj sterowników dla tego systemu, jeśli brak sterowników wbudowanych w jądro Linux - więcej poczytasz w tym temacie backtrack-virtualbox-obsluga-wifi-t389350.html#p2505439

Albo połączenie mostkowe, jeśli maszyna ma być w tej samej podsieci :slight_smile:

Pozdrawiam!

lofi ,

Proszę poprawić tytuł tematu na konkretny, mówiący o problemie. W celu dokonania zaleconej korekty - proszę użyć przycisku Edytuj przy poście otwierającym ten temat.

Zignorowanie zalecenia będzie skutkowało usunięciem tematu do Kosza.

Po co chcesz to robić? Przecież jeśli nie znasz hasła do danej sieci, połączenie się z nią będzie nielegalne. Poza tym - łamiesz hasło na komputerze fizycznym i wpisujesz je na wirtualnym :slight_smile:

Jest nielegalne, jeśli nie włamuje się do własnej tylko czyjejś sieci. Jeśli robi “włam” do własnej sieci to najprawdopodobniej w celu sprawdzenia zabezpieczeń, mocy hasła itp. czyli zorientować się czy do sieci można łatwo się podłączyć czy trzeba się “napocić” :slight_smile:

Natomiast jeśli sieć jest udostępniana na wirtualnej maszynie to to co chcesz zrobić to tego się nie osiągnie albo ja nie rozumiem co chcesz zrobić :slight_smile:

Pozdrawiam!