Virtualbox problem ze statycznym IP na windows 2008


(Burzum125) #1

Witam !!

Cały dzień walczę z problemem  i juz kapituluję, postawiłem laba na virtualbox jak i vmware

Xp,w7 i serwer 2008 Problem polega na tym że podczas ustawień statycznego IP na serwerze

Rozłącza się z netem a chciał bym żeby serwer tez łączył się z siecią.  .

 

Np.

 

Sieć  domowa (brama) 192.168.1.1

 

Na virtualkach  jest nadane przez virtualke

Host z dhcp 10.0.2.15

Maska 255.255.255.0

Brama 10.0.2.2

 

Wiec ustawiam serwer na 10.0.2.15 tak jak został nadany i co sie dzieje? Nagle wywala net

Aby było ciekawiej wszystkie maszyny maj przyznane takie same IP i nie ma konfliktu.

 

 

post-273993-0-25804700-1423856084_thumb.


(roobal) #2

Zmień typ połączenia na host-only. W preferencjach utwórz sieć z własną adresacją.


(Burzum125) #3

Gdzie w preferencjach  ? chodzi ci o  VM czy Vbox ?


(roobal) #4

Vbox. VMki mają ustawienia, a nie preferencje. Jeśli adresacja nie musi być po twojemu, to skorzystaj z gotowych preferencji, tj. sieć 192.168.56.0/24.


(Burzum125) #5

Dalej coś jest nie tak.

http://static.pokazywarka.pl/i/5642887/403820/thhhhhhh.jpg


(roobal) #6

Nie widać treści błędu. Uruchomiłeś dobrze rolę AD? Masz włączoną rolę DNS?


(Burzum125) #7

Po kilku restartach załapał kontakt z netem, ale dalej nie mogę poradzić sobie z AD, wszytko było instalowane domyślnie na świeżym OS, problem jest na lini DNS a ?

Problem występuje tez na ms2012r2

 

 

post-273993-0-20594400-1424198436_thumb.


(roobal) #8

Jako serwer DNS wskazałeś Windows Server?


(Burzum125) #9

Przy nadawaniu statycznego adresu IP, DNS pozostawiam pusty, podczas instalacji DNS sam dodaje wpis 127.0.0.1 Ale przy statycznym IP nie ma neta,  który po kilku restartach  potrafi się odnaleźć.

Przy dynamicznym IP jest net ale dalej jest problem z DNSem …  Obecnie dwie maszyny  wrzuciłem do fizycznej sieci  LAN z nadzieja ze to pomoże ale nie pomogło,  aaaaa jako drugi adres DNS podaje 8.8.8.8 Mogę wystawić obie maszyny przez  teamviewer.


(roobal) #10

Wszystko źle robisz. Jak masz NAT Networks, to nie ustawiasz stycznych IP, a jeśli już to z podsieci 10.0.2.0/24. Jako adres DNS ustawiasz IP Windows Server. Jak masz problemy z adresacją, to nie dziwne, że Ci nic nie działa. W VirtualBox masz różne typy połączeń, dla Ciebie optymalne jest NAT Networks, jednak adresy pobieraj z DHCP.