VirtualBox z Windows XP - aktywacja, problem z połączeniem

Witam,

mam zainstalowanego VirtualBox, a na nim wirtualnie oryginalnego Windows XP SP3 Pro (z MSDN AA). Całość działa na Win7. System jest mi potrzebny do programów z uczelni, które rzadko odpalają mi się na Win7.

Komputer połączony jest z internetem w sieci LAN, a za firewall służy mi Comodo CIS. Sieć potrzebuje uwierzytelnienia MACa karty by móc połączyć się z internetem. Ustawiłem w virtualbox, aby system miał dostęp do internetu, włączyłem kartę w właściwościach.

System na maszynie nie może się połączyć z internetem, aby dokonać aktywacji. Chciałbym już go mieć na stałe tam.

Pytania:

Czy to wina tego, że wykrywana jest wirtualna karta i jest inny mac?

Odblokowałem połączenie w Comodo tylko dla VirtualBox - tylko on się chciał połączyć.

Czy czegoś jeszcze nie zrobiłem co jest wymagane do połączenia?

Mam nadzieję, że temat założyłem w odpowiednim wątku forum.

Dziękuje z góry za każdą pomoc.

buri

A jaki problem żeby zmienić mac adres karty na maszynie wirtualnej?

Mogę oczywiście, ale i tak muszę iść do admina zarejestrować adres. Ponieważ nie można korzystać z dwóch tych samych, ban na miesiąc. Pytam się czy jest to wymagane oraz czy można udostępnić połączenie inaczej.

Przecież to połączenie sieciowe jest wirtualne, a filtrowanie MAC w rzeczywistym środowisku nie ma dla ciebie znaczenia. Prawdopodobnie nie masz połączenia, bo nie zainstalowałeś sterowników karty sieciowej (tych dołączanych z VirtualBoksem).

Inna sprawa, że z aktywowaniem systemu na wirtualnej maszynie możesz mieć co jakiś czas problemy, np. z powodu tego, że zaktualizujesz VirtualBoksa i system uzna, że masz nowy sprzęt.