Virtualdub olbrzymia waga filmu po przekonwertowaniu

Witam, jedyne co zrobiłem to kilka filmów avi obróciłem o 90 stopni i zapisałem w nowym pliku jako kolejne avi. Te nowe pliki ważą po kilkadziesiąt giga!! np z 400 mb zrobiło się 25 giga, jak to dobrze prze konwertować?

Prawdopodobnie zapisałeś w formacie bezstratnym :wink:

1. Możesz doinstalować “xvid” i wybrać odpowiedni profil w virtualdub video / compression.

1. Użyć avidemux

trochę opisane tutaj http://x264video-compress.blogspot.com/2014/03/edycja-nagrania-1080i-z-telewizji.html#zapisx264

Obracasz w w filtrach

Zapis 

Do Avi  ~ optymalny / akceptowalny bittrate do 2x najszerszy bok video czyli full hd ~ 4000 Kb/s   HD ~ 2000 z opcją 2pass average bittrate

Do x264 ~ optymalny / akceptowalny bittrate  

- bittrate  jest równe najszerszemu boku video*

- bittrate  (jest równe najszerszemu boku video / 2) średnia jakość* 

- bittrate  (jest równe najszerszemu boku video / 3) konferencje statyczne przejścia obszary, ruszają się same głowy, nawet  można próbować dzielenia przez 4 ale sprawdzając jakość na poszczególnych wycinkach czy osoby nie są już kwadratami. **

* z opcją 2pass average bittrate i presetem powyżej ultrafast.

** wskazany slow lub ręczne ustawienia dla większego wyciśnięcia detali z papki ;)  gdy krótki materiał lub szybki procesor  ( wył fast first pass, wykrywanie ruchu max, wszystkie opcje przy partition, 8 “Frames”, I-frames  30fps = 30 300 , 20 fps = 20  200 i analogicznie  fps60 = 60  600, wył Mixed references, wył fast skip detection on p-frames, trellis always on)

Do x265 (avidemux nightly) 

Analogicznie jak dla x264 ale przy o połowę mniejszym bittrate. Przy mocnej kompresji dla ** ustawienia powyżej fast pogarszają obraz. 

(one pass, w tym momencie w avidemux 2pass zawiesza się ale inne kompresory megui, hybrid, handbrake działają 2pass )

Dawno nie używałem VirtualDuba i mogę się mylić, ale chyba wystarczy zaznaczyć w opcjach audio i video -direct stream copy i wtedy zapisać film - plik wynikowy powinien być mniejszy.

menu3.png