Witam, jedyne co zrobiłem to kilka filmów avi obróciłem o 90 stopni i zapisałem w nowym pliku jako kolejne avi. Te nowe pliki ważą po kilkadziesiąt giga!! np z 400 mb zrobiło się 25 giga, jak to dobrze prze konwertować?
Witam, jedyne co zrobiłem to kilka filmów avi obróciłem o 90 stopni i zapisałem w nowym pliku jako kolejne avi. Te nowe pliki ważą po kilkadziesiąt giga!! np z 400 mb zrobiło się 25 giga, jak to dobrze prze konwertować?
Prawdopodobnie zapisałeś w formacie bezstratnym
trochę opisane tutaj http://x264video-compress.blogspot.com/2014/03/edycja-nagrania-1080i-z-telewizji.html#zapisx264
Obracasz w w filtrach
Zapis
Do Avi ~ optymalny / akceptowalny bittrate do 2x najszerszy bok video czyli full hd ~ 4000 Kb/s HD ~ 2000 z opcją 2pass average bittrate
Do x264 ~ optymalny / akceptowalny bittrate
- bittrate jest równe najszerszemu boku video*
- bittrate (jest równe najszerszemu boku video / 2) średnia jakość*
- bittrate (jest równe najszerszemu boku video / 3) konferencje statyczne przejścia obszary, ruszają się same głowy, nawet można próbować dzielenia przez 4 ale sprawdzając jakość na poszczególnych wycinkach czy osoby nie są już kwadratami. **
* z opcją 2pass average bittrate i presetem powyżej ultrafast.
** wskazany slow lub ręczne ustawienia dla większego wyciśnięcia detali z papki ;) gdy krótki materiał lub szybki procesor ( wył fast first pass, wykrywanie ruchu max, wszystkie opcje przy partition, 8 “Frames”, I-frames 30fps = 30 300 , 20 fps = 20 200 i analogicznie fps60 = 60 600, wył Mixed references, wył fast skip detection on p-frames, trellis always on)
Do x265 (avidemux nightly)
Analogicznie jak dla x264 ale przy o połowę mniejszym bittrate. Przy mocnej kompresji dla ** ustawienia powyżej fast pogarszają obraz.
(one pass, w tym momencie w avidemux 2pass zawiesza się ale inne kompresory megui, hybrid, handbrake działają 2pass )
Dawno nie używałem VirtualDuba i mogę się mylić, ale chyba wystarczy zaznaczyć w opcjach audio i video -direct stream copy i wtedy zapisać film - plik wynikowy powinien być mniejszy.