VirusProtectPro - wirus?

Witam ! Prócz tego że jest to mój pierwszy post tutaj, chciałem powiedzieć ze jeszcze nie byłem na większym forum niż to! :oops:

A teraz do rzeczy : Tak tak, wykorzystałem opcje szukaj. Nic nie ma.

Otóż już 2 dni w prawym dolnym logu pojawia się komunikat systemu alert. Próbuje mi on uświadomić że w mam działające oprogramowanie spyware. Po skanie Pandą nic nie odkryłem. Więc kliknąłem. Po kliknięciu IE (nie mówcie bym zainstalował inną przeglądarke bo takową mam, i właśnie teraz zmieniam domyślność) ładuje stronę programu VirusProtectPro. Ściągnąłem więc go bo był za darmo - a skoro panda nie potrafi to może ten… Przeliczyłem się. Po szybkim skanie znalazł parę trojanów i innych rzeczy. Jednak gdy chciałem usunąć okazał sie wspaniały komunikat by zakupić pełną wersję za jedyne 50 $ :!: No cóż… Później zaś w moje łapczywe łapki wpadł Spyware Doctor. Odkrył on już po pierwszym skanie 63 infekcje o nazwie… VIRUSPROTECTPRO w folderze z tym programem. Wszystkie wyleczył. Lecz okienko pojawia się nadal, nie zależnie co robię.

Więc kto mi poradzi coś ?

W tym logu nie widzę nic podejrzanego.

Ten w/w wpisy sfiksuj w Hijacku:

>>Hijack>>scan(Do a system scan only)>>zaznacz go >> Fix checked.

Zastosuj na początek SmitfraudFix z opcji 2 http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=36654

Daj z niego raport.

Daj też log z ComboFixa

Combo** Fix**

1. Log może być długi, więc zapisz go sobie gdzieś, a potem wklej na http://wklej.org/, a w poście daj tylko link.

.

Czy jesteś pewny, że zastosowałeś SmitfraudFix z opcji “2”?

Bo w raporcie SmitfraudFixa widać, że wykrył, ale nie widać, by usuwał (brak “deleted”)

Log z ComboFixa to potwierdza, że nie jest usunięte.

Powtórz więc jeszcze raz, ale tym razem na pewno z opcji “2”.

.

Tak, już plik został usunięty.

Nie jestem natomiast pewna, czy także klucz rejesrtu został usunięty- nie mam dziś dostępu do bazy danych SmitfraudFixa, by sprawdzić w tej bazie, czy zaplanowane jest samoczynne usuwanie tego klucza.

Jeśli to nowy obiekt, to może go jeszcze nie być w bazie Smitra.

Na wszelki wypadek zrób sobie kontrolny log z ComboFixa i zobacz, czy nie ma w nim tego klucza z góry postu.

Jeśli nie ma, to wszystko OK!

Jeśli natomiast dalej jest, to:

Do Notatnika wklej:

Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\SharedTaskScheduler]

"{aa6d4f53-4c8d-4549-84d2-02d584acc4e9}"=-

Z menu Notatnika >>> Plik >>> Zapisz jako >>> Ustaw rozszerzenie na Wszystkie pliki >>> Zapisz jako FIX.REG >>>

plik uruchom (dwuklik i OK).

Zrestartuj komputer.

.To wszystko.

.

Tak, już wszystko OK. Klucza nie ma. Temat do zamknięcia.

Tymczasem chciałem jeszcze dodać link który pojawił się na portalu “Interia” co do właśnie tego typu prób okradania.

Klik!