WormeK
(Wormexo)
26 Lipiec 2007 08:42
Witam ! Prócz tego że jest to mój pierwszy post tutaj, chciałem powiedzieć ze jeszcze nie byłem na większym forum niż to! :oops:
A teraz do rzeczy : Tak tak, wykorzystałem opcje szukaj. Nic nie ma.
Otóż już 2 dni w prawym dolnym logu pojawia się komunikat systemu alert. Próbuje mi on uświadomić że w mam działające oprogramowanie spyware. Po skanie Pandą nic nie odkryłem. Więc kliknąłem. Po kliknięciu IE (nie mówcie bym zainstalował inną przeglądarke bo takową mam, i właśnie teraz zmieniam domyślność) ładuje stronę programu VirusProtectPro. Ściągnąłem więc go bo był za darmo - a skoro panda nie potrafi to może ten… Przeliczyłem się. Po szybkim skanie znalazł parę trojanów i innych rzeczy. Jednak gdy chciałem usunąć okazał sie wspaniały komunikat by zakupić pełną wersję za jedyne 50 $ :!: No cóż… Później zaś w moje łapczywe łapki wpadł Spyware Doctor. Odkrył on już po pierwszym skanie 63 infekcje o nazwie… VIRUSPROTECTPRO w folderze z tym programem. Wszystkie wyleczył. Lecz okienko pojawia się nadal, nie zależnie co robię.
Logfile of HijackThis v1.99.1 Scan saved at 10:25:20, on 2007-07-26 Platform: Windows XP Dodatek SP. 1 (WinNT 5.01.2600) MSIE: Internet Explorer v6.00 SP1 (6.00.2800.1106) Running processes: C:\WINDOWS\System32\smss.exe C:\WINDOWS\system32\winlogon.exe C:\WINDOWS\system32\services.exe C:\WINDOWS\system32\lsass.exe C:\Program Files\Panda Software\Panda Platinum 2005 Internet Security\PavProt.exe C:\WINDOWS\system32\svchost.exe C:\WINDOWS\System32\svchost.exe C:\WINDOWS\Explorer.EXE C:\WINDOWS\system32\spoolsv.exe C:\WINDOWS\System32\CTsvcCDA.exe C:\Program Files\Panda Software\Panda Platinum 2005 Internet Security\PaSSrv.exe C:\Program Files\Panda Software\Panda Platinum 2005 Internet Security\Firewall\PavFires.exe C:\Program Files\Thomson\SpeedTouch USB\Dragdiag.exe C:\PROGRA~1\NEOSTR~1\CnxMon.exe C:\PROGRA~1\NEOSTR~1\TaskbarIcon.exe C:\Program Files\Creative\SB Live! 24-bit\Surround Mixer\CTSysVol.exe C:\Program Files\Panda Software\Panda Platinum 2005 Internet Security\PavFnSvr.exe C:\Program Files\Panda Software\Panda Platinum 2005 Internet Security\Pavkre.exe C:\Program Files\Common Files\Panda Software\PavShld\pavprsrv.exe C:\Program Files\Panda Software\Panda Platinum 2005 Internet Security\pavsrv51.exe C:\Program Files\Panda Software\Panda Platinum 2005 Internet Security\prevsrv.exe C:\Program Files\Panda Software\Panda Platinum 2005 Internet Security\AVENGINE.EXE C:\Program Files\Panda Software\Panda Platinum 2005 Internet Security\PsImSvc.exe C:\Program Files\Panda Software\Panda Platinum 2005 Internet Security\SRVLOAD.EXE C:\WINDOWS\System32\MsPMSPSv.exe C:\PROGRA~1\NEOSTR~1\NeostradaTP.exe C:\PROGRA~1\NEOSTR~1\ComComp.exe C:\PROGRA~1\NEOSTR~1\Watch.exe C:\Program Files\Spyware Doctor\svcntaux.exe C:\Program Files\Spyware Doctor\swdsvc.exe C:\Program Files\Spyware Doctor\SDTrayApp.exe C:\Program Files\Mozilla Firefox\firefox.exe D:\Nowy folder\HijackThis.exe R1 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Window Title = Neostrada TP R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Toolbar,LinksFolderName = Łącza R3 - URLSearchHook: Search Class - {08C06D61-F1F3-4799-86F8-BE1A89362C85} - C:\PROGRA~1\NEOSTR~1\SEARCH~1.DLL O3 - Toolbar: &Radio - {8E718888-423F-11D2-876E-00A0C9082467} - C:\WINDOWS\System32\msdxm.ocx O4 - HKLM…\Run: [AVPDWIN] “C:\Program Files\Panda Software\pandasft.exe” O4 - HKLM…\Run: [sCANINICIO] “C:\Program Files\Panda Software\Panda Platinum 2005 Internet Security\Inicio.exe” O4 - HKLM…\Run: [APVXDWIN] “C:\Program Files\Panda Software\Panda Platinum 2005 Internet Security\APVXDWIN.EXE” /s O4 - HKLM…\Run: [speedTouch USB Diagnostics] “C:\Program Files\Thomson\SpeedTouch USB\Dragdiag.exe” /icon O4 - HKLM…\Run: [WooCnxMon] C:\PROGRA~1\NEOSTR~1\CnxMon.exe O4 - HKLM…\Run: [WOOWATCH] C:\PROGRA~1\NEOSTR~1\Watch.exe O4 - HKLM…\Run: [WOOTASKBARICON] C:\PROGRA~1\NEOSTR~1\TaskbarIcon.exe O4 - HKLM…\Run: [CTSysVol] C:\Program Files\Creative\SB Live! 24-bit\Surround Mixer\CTSysVol.exe /r O4 - HKLM…\Run: [updReg] C:\WINDOWS\UpdReg.EXE O4 - HKLM…\Run: [KernelFaultCheck] %systemroot%\system32\dumprep 0 -k O4 - HKLM…\Run: [sDTray] “C:\Program Files\Spyware Doctor\SDTrayApp.exe” O4 - HKLM…\RunServices: [PANDA ANTISPAM SERVER SERVICE] “C:\Program Files\Panda Software\Panda Platinum 2005 Internet Security\PasSrv.exe” O4 - HKCU…\Run: [AQQ] D:\AQQ\AQQ.exe O4 - HKCU…\Run: [Gadu-Gadu] “D:\Gadu-Gadu\gg.exe” /tray O8 - Extra context menu item: E&ksport do programu Microsoft Excel - res://C:\PROGRA~1\MICROS~2\OFFICE11\EXCEL.EXE/3000 O9 - Extra button: Badanie - {92780B25-18CC-41C8-B9BE-3C9C571A8263} - C:\PROGRA~1\MICROS~2\OFFICE11\REFIEBAR.DLL O9 - Extra button: Related - {c95fe080-8f5d-11d2-a20b-00aa003c157a} - C:\WINDOWS\web\related.htm O9 - Extra ‘Tools’ menuitem: Show &Related Links - {c95fe080-8f5d-11d2-a20b-00aa003c157a} - C:\WINDOWS\web\related.htm O17 - HKLM\System\CCS\Services\Tcpip…{F1160511-2813-493B-8816-3C390F841CE2}: NameServer = 194.204.159.1 217.98.63.164 O23 - Service: Creative Service for CDROM Access - Creative Technology Ltd - C:\WINDOWS\System32\CTsvcCDA.exe O23 - Service: Panda Antispam Server Service (PASSRV) - Unknown owner - C:\Program Files\Panda Software\Panda Platinum 2005 Internet Security\PaSSrv.exe O23 - Service: Panda Firewall Service (PAVFIRES) - Panda Software - C:\Program Files\Panda Software\Panda Platinum 2005 Internet Security\Firewall\PavFires.exe O23 - Service: Panda Function Service (PAVFNSVR) - Panda Software - C:\Program Files\Panda Software\Panda Platinum 2005 Internet Security\PavFnSvr.exe O23 - Service: Panda Pavkre (Pavkre) - Panda Software - C:\Program Files\Panda Software\Panda Platinum 2005 Internet Security\Pavkre.exe O23 - Service: Panda PavProt (PavProt) - Panda Software - C:\Program Files\Panda Software\Panda Platinum 2005 Internet Security\PavProt.exe O23 - Service: Panda Process Protection Service (PavPrSrv) - Panda Software - C:\Program Files\Common Files\Panda Software\PavShld\pavprsrv.exe O23 - Service: Panda anti-virus service (PAVSRV) - Panda Software - C:\Program Files\Panda Software\Panda Platinum 2005 Internet Security\pavsrv51.exe O23 - Service: Panda Preventium+ Service (PREVSRV) - Panda Software - C:\Program Files\Panda Software\Panda Platinum 2005 Internet Security\prevsrv.exe O23 - Service: Panda IManager Service (PSIMSVC) - Panda Software Internacional - C:\Program Files\Panda Software\Panda Platinum 2005 Internet Security\PsImSvc.exe O23 - Service: Spyware Doctor Auxiliary Service (sdAuxService) - PC Tools - C:\Program Files\Spyware Doctor\svcntaux.exe O23 - Service: Spyware Doctor Service (sdCoreService) - PC Tools - C:\Program Files\Spyware Doctor\swdsvc.exe O23 - Service: Sunbelt Personal Firewall 4 (SPF4) - Sunbelt Software - C:\Program Files\Kerio\kpf4ss.exe
Więc kto mi poradzi coś ?
jessica
(jessica)
26 Lipiec 2007 08:59
W tym logu nie widzę nic podejrzanego.
Ten w/w wpisy sfiksuj w Hijacku:
>>Hijack>>scan(Do a system scan only)>>zaznacz go >> Fix checked .
Zastosuj na początek SmitfraudFix z opcji 2 http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=36654
Daj z niego raport.
Daj też log z ComboFixa
Combo ** Fix**
INSTRUKCJA URUCHOMIENIA: 1) Trzeba zamknąć wszystkie otwarte okna i programy. 2) ComboFix uruchamia się przez dwuklik na ikonkę ComboFix.exe 3) pojawi się napis please wait - więc czekać 4) pojawi się napis the process cannot access the file because it is being users by another process - dalej czekać 5) pojawi się napis na dole okienka type 1 to continue, or 2 to abort. _ - trzeba wpisać 1 i nacisnąć ENTER 6) pojawi się napis: Scanning for infectes files… Shouldn,t take more than 10minutes - czekać 7) W czasie skanowania nie wolno nic robić, nawet poruszać myszką. 8) Po skończeniu skanowania pojawi się log. Jeśli się nie pojawi na ekranie, to można go znaleźć na C:\ComboFix.txt
Log może być długi, więc zapisz go sobie gdzieś, a potem wklej na http://wklej.org/ , a w poście daj tylko link.
.
jessica
(jessica)
26 Lipiec 2007 09:52
Czy jesteś pewny, że zastosowałeś SmitfraudFix z opcji “2” ?
Bo w raporcie SmitfraudFixa widać, że wykrył, ale nie widać, by usuwał (brak “deleted”)
Log z ComboFixa to potwierdza, że nie jest usunięte.
Powtórz więc jeszcze raz, ale tym razem na pewno z opcji “2”.
.
jessica
(jessica)
26 Lipiec 2007 12:31
Tak, już plik został usunięty.
Nie jestem natomiast pewna, czy także klucz rejesrtu został usunięty- nie mam dziś dostępu do bazy danych SmitfraudFixa, by sprawdzić w tej bazie, czy zaplanowane jest samoczynne usuwanie tego klucza.
Jeśli to nowy obiekt, to może go jeszcze nie być w bazie Smitra.
Na wszelki wypadek zrób sobie kontrolny log z ComboFixa i zobacz, czy nie ma w nim tego klucza z góry postu.
Jeśli nie ma, to wszystko OK!
Jeśli natomiast dalej jest, to:
Do Notatnika wklej:
Windows Registry Editor Version 5.00
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\SharedTaskScheduler]
"{aa6d4f53-4c8d-4549-84d2-02d584acc4e9}"=-
Z menu Notatnika >>> Plik >>> Zapisz jako >>> Ustaw rozszerzenie na Wszystkie pliki >>> Zapisz jako FIX.REG >>>
plik uruchom (dwuklik i OK).
Zrestartuj komputer.
.To wszystko.
.
WormeK
(Wormexo)
28 Lipiec 2007 08:13
Tak, już wszystko OK. Klucza nie ma. Temat do zamknięcia.
Tymczasem chciałem jeszcze dodać link który pojawił się na portalu “Interia” co do właśnie tego typu prób okradania.
Klik!