Vista 64 bit - BSOD, errory po aktualizacjach


(Ppituch) #1

Witam

Otóż chciałbym przedstawić tu kilka moich problemów z 64 bitową Vistą i prosić o pomoc w rozwiązaniu.

  1. Blue Screeny

Kiedy? Co jakiś czas podczas uruchamiania systemu, po załadowaniu pulpitu. Pasek start, pulpit, ikony, kursor i puff... wylatuję. Wszystkie oznaczane są jako BAD_POOL_CALLER.

Występują prawie od początku instalacji systemu, to będzie jakoś od Marca 2007. Czasem są częste, czasem przez miesiąc cisza.

Zamieszczam ostatni z nich, może się przyda?

Podpis problemu:

  Nazwa zdarzenia problemu:	BlueScreen

  Wersja systemu operacyjnego:	6.0.6000.2.0.0.256.6

  Identyfikator ustawień regionalnych:	1045


Dodatkowe informacje o problemie:

  BCCode:	c2

  BCP1:	0000000000000007

  BCP2:	000000000000113D

  BCP3:	000000000405000D

  BCP4:	FFFFFA8005E26500

  OS Version:	6_0_6000

  Service Pack:	0_0

  Product:	256_1

1.1 Zawieszanie na pulpicie

Podczas uruchamiania, tak jak przed bluescreenami. Pojawia się pulpit, ikony, kursor. I zawieszka... Nic, tylko reset. Bywa że leci taka seryjka, po 2, po 3 razy.

Czasami następstwem tego są wspomniane wyżej blue screeny, ale jedynie czasami.

  1. Aktualizacje Windowsa

Regularnie aktualizowałem system. Pewnego marcowego dnia (2008) nastawiłem ściąganie i instalacje najnowszych aktualizacji. Wszystko zostało pobrane i zainstalowane, zostałem poproszony o restart komputera. Tak zrobiłem. I tu pierwsze problemy. Windows nie mam zamiaru zaskoczyć. W momencie gdy powinna pojawiać się błyszcząca "kulka" windowsa nie ma nic, ciemność.

Uruchomienie z ostatnią dobrą konfiguracją kończy tak samo. Uruchamiam z płyty instalacyjnej, dopiero za 3 razem ukazało sie magiczne okienko w stylu "co chcesz zrobić". Wybieram naprawę windowsa. Poszło, jeszcze pół godzinki i system znowu zaczyna chodzić, jednak bez aktualizacji.

Dziś ponownie aktualizuję, nie zaznaczam jednak do pobrania marcowych i wcześniejszych "lekarstw", jedynie o kwietnia wzwyż.

Reboot... i znowu! Teraz jednak poszedł tryb awaryjny, dało się odinstalować aktualizacje z poziomu "Programy i Funkcje".

Ale co jest!? Czemu tak się dzieje!?

Bluescreeny, aktualizacje zakłócające pracę systemu, czyli coś nie tak. I tu prosze Was o pomoc. Co to może być?

Mówcie co potrzeba, jakieś logi, informacje dokładniejsze?

Pozdrawiam i proszę o pomoc :slight_smile:

PS. Tak, troche szukałem na innych forach, różnych poradnikach, w encyklopedii Billa. Nie znalazłem rozwiązania mojego problemu, lub było ono nieskuteczne.


(slawektor) #2

sp1 weszło Ci bezproblemowo?


(Ppituch) #3

Nie wgrywałem jeszcze Service Packa. Jeżeli może to w czymś pomóc, to zabieram się za ściąganie.

Pozdrawiam

Edit: W Windows Update nie widzę SP1, ciągnę więc ze stron microsoftu międzynarodową wersję (800MB...).


(slawektor) #4

Service Pack powinien pomóc tylko dlaczego Windows Update go nie widzi? niemogę znaleźć gdzieś czytałem że jak komp jest za słaby czy coś w tym stylu to sp1 nie chce się instalować ,oby tak nie było z Twoim kompem, na wszelki wypadek Weź się może zabezpiecz bo być może czeka Cię format.ten marcowy dzień to chyba nie był sp1?


(Ppituch) #5

Nie, napewno to nie był SP1. Było to kilka/naście "Aktualizacji zabezpieczeń".

Co do słabości komputera to chyba odpada, Assassin's Creed i Wiedźmin śmigają ładnie.

Pentium D 3 GHz, 2GB RAM, nVidia GeForce 7600 GT, płyta Abit P965 Express Chipset z takich główniejszych.


(slawektor) #6

jak pierwszy raz instalowałem sp1 to za 2 dni robiłem format,więc lepiej się na wszelki wypadek zabezpieczyć(odpukać) 2 razem zaraz po instalce aktualizacje sp1 i wszystko było ok


(Ppituch) #7

Mam nadzieję że nie będzie potrzeby formatowania ;/.

Nawet jeśli, na partycji systemowej nie mam żadnych ważnych danych, jedynie całe oprogramowanie.

A jakieś pomysły odnośnie blue screenow?


(slawektor) #8

na blue screeny nie znam odpowiedzi sam miałem to samo ale sp1 powinien pomóc


(Ppituch) #9

"Dodatek Service Pack 1 zawiera wszystkie dotychczas wydane aktualizacje systemu Windows..." znaczy niewykluczone że tamta felerna dla mnie aktualizacja się tu znajdzie.

O postępach lub niepowodzeniach instalacji postaram się napisac jutro, sp1 jeszcze się ściąga.

W instrukcji piszą ze możliwe jest jego odinstalowanie, może więc nie będzie problemu. Nie wiem czy punkt przywracania systemu coś tu pomoże, ale go utworzę.

Pozdrawiam


(slawektor) #10

JASNE OK a jeszcze lepiej gdybyś jak nie Masz nic do stracenia nagrał sobie sp1 na płytę bo zawsze sie przyda po co ściągać jeszcze raz postawił na nowo system i dopiero wgrał sp1 a narazie można zrobić tak jak Mówisz :wink:


(Ppituch) #11

Witam

Jestem więc po instalacji SP1, wszystko jak narazie chodzi, mimo ze podczas jednego z etapów instalacji zmuszony byłem resetować komputer ze 2 razy.

Dzięki za poradę z tym SP1, sam bym chyba na to nie wpadł, wiadomość o tym że wogle wyszedł do Visty jakoś mnie ominęła :slight_smile:

Na chwilę obecną nic sie nie dzieje, jednak ciekawi mnie co mogło być przyczyną tych blue screenów.

Pozdrawiam


(slawektor) #12

ok ,a co do tych blue screenów to nie tylko Ty czy ja mają ten problem,przedtem mi robił błąd wideo kazał zainstalować najnowsze stery zainstalowałem za dwa dni znowu to samo ,rozwiązywanie problemów kazało zainstalować najnowsze stery -czyli te co już miałem -czarna magia,tylko u mnie to tłumaczę sobie tym że komp był za cienki do visty,stąd jestem w trakcie zmiany, gdzieś w necie była jeszcze poprawka że sp1 miało problem ale to chodziło jak ktoś miał zestaw AMD, wydajaje mi się że lepiej Byś zrobił jak byś wszystko zaczął od postawienia systemu na nowo bo to że update nie pokazało że jest sp1 czy ta aktualizacja co coś chrzaniła to coś nie za bardzo jest tak,no ale jak narazie chodzi, :wink: najwyżej przy następnej instalce zaraz potem sp1 i powinno być ok :smiley:


(Ppituch) #13

Narazie nie mam wiele czasu na stawianie systemu od początku, może w wakacje.

Co do blue screenów to u mnie Rozwiązywanie Problemów nie znalazło żadnego rozwiązania. Nic. Szukałem troche, jakiś czas temu znalazłem wypowiedź Picasso "Bad Pool występuje też przy uszkodzeniu modułów RAM." Wyjąłem RAM, sprawdziłem, brak jakiś osmaleń czy coś. Pozamieniałem sloty, nadal jednak wyskakiwały bsy.

Windows Deugger raz wskazał na cos takiego:

Probably caused by : klim6.sys ( klim6+23aa )

Poszperałem, wyszło mi ze to coś z kasperskim. To jeden z wielu bluescreenów, jednak jedynie log wskazujący na tego klima mam zapisany. Wyskakiwały jeszcze inne "caused by...", nie mam zapisanych.

Ale dobra, narazie spokój. Odświeżę temat gdyby coś się działo.

Pozdrawiam