Vista 64 bit czy na dual core pójdzie?

Mam procka pentium dual core 1.8 czy da się na takim kompie (2 GB ramu) zainstalować wersję 64 bitową visty?

Jak ze sterownikami?

tak

Ze sterownikami aktualnie nie powinno być problemu.

Oczywiście, że pujdzie w końcu to dwa rdzenie :wink:

Normalnie prowokacja. Pewnie że się da zainstalować i to nie dzięki dwóm rdzeniom a dzięki instrukcjom 64bitowym. Tylko 2GB ramu to troszkę mało dla Visty.

Nie koniecznie. Ja mam 2GB ramu i nie narzekam na pracę visty. Nawet jestem w stanie pograć sobie w wiedźmina bez przycinania…

Bo 2 GB to dobry wybór dla Visty.

2GB Viście starcza, o ile jest włączony plik wymiany.

a u mnie nie chce pójść ?? mam dziewczyny lapka dual core 2x 1.6ghz i przy próbie postawienia SEVENA 64bit na 2 partycji rozpoczyna się proces instalacji i po chwili jak załaduje wszystko wywala komunikat że mój lapek jest nie kompatybilny z 64bitami i ze instalacja nie może być kontynuowana…

Windows jest nie omylny, czyli skoro pisze, że nie jest kompatybilny z 64 bitowym systemem to oznacza, że procesor nie jest 54bitowy tylko 32 bitowy czyli musisz pobrać wersję x32…

tak zgadza się wiem ze bede mógł mieć tylko 32bity bo nawet producent lapa nie wystawił sterów do 64bit ani jednego ale troszeczke wyżej ludzie piszą że na dual core 64 bity “napewno” odpalą, więc potwierdzam że nie na każdym dual coru da rade…

olo320i:

A jakiego dokładnie masz procka ? i jaki to lapek ? bo każdy dual core ma instrukcje x64 więc to coś z lapkiem jest nie tak lub obraz systemu masz uszkodzony. A i w biosach niektórych laptopów można przełączyć po między system x86 lub system x64.

A czy na takim procesorze pójdzie system x64? bo jak instalowałem windows 7 64 bitowy to przy bootowaniu pokazało się, że ta aplikacja jest 64 bitowa, twój CPU nie jest kompatybilny z takimi aplikacjami…

Oto mój procesor: Intel® Pentium® Dual CPU T2390 @ 1.86GHz, 1867 MHz, Rdzenie: 2, Procesory logiczne: 2

Informacja o procesorze skopiowana z Informacji o systemie :wink:

Ehmm powiem tylko tyle:

Intel® Pentium® Dual CPU T2390:

Dual Core

Enhanced Intel Speedstep® Technology

Intel® EM64T 1

Execute Disable Bit 2

Czyli jest czarno na białym ze posiada instrukcje 64bitowe.

To dlaczego nie dało się zainstalować windows 7 x64?

RMK_99 mój lapek to TOSHiBA EQUIUM A100-027 Intel dual core T2060 2x 1.6GHz 2g ramu według everasta nie posiada instrukcji 64bitowych…

ps. czy można wgrać jakoś instrukcje 64bitowe ?? jest takie coś w ogóle możliwe ??

Witam,

mam możliwość zakupu visty home premium 64, czy przy parametrach sony vaio (model: VGN-CR520E) będzie działała?:

Procesor Producent: Intel®

Rodzaj: CoreTM 2 Duo

Taktowanie: 2.1 GHz

Szyna: 800Mhz

Pamięć catch L2: 3MB

Opis: Intel® Centrino® Duo Processor Technology, Intel® CoreTM 2 Duo Processor T8100

Miałam oryginalną vistę home premium, ale ją całościowo wywaliłam - i zainstalowałam XP - niestety sterowniki w vaio, są tylko pod vistę - i muszę do niej powrócić.

Jeszcze jedno zapytanie: czy mając klucz produktu - nie posiadając płytki, można viste jakoś wgrać?

pozdrawiam,

beata kosek

Nie ma niestety takiej możliwości.

Witam,

mam zamiar kupić Vistę Home Premium. Kupiłbym wersję 64 bitową, podobno mój procesor jest odpowiedni do windowsa 64 bitowego, ale jak instalowałem (a właściwie próbowałem zainstalować) Windows 7 x64 to przy bootowaniu pokazało się, że ta aplikacja jest 64 bitowa i że mój proceson nie jest kompatybilny z aplikacjami 64 bitowymi. Dlaczego?

Jeszcze raz podaję informacje o moim procesorze:

Intel® Pentium® Dual CPU T2390 @ 1.86GHz, 1867 MHz, Rdzenie: 2, Procesory logiczne: 2

Witaj.

Skoro masz klucz to nie kupuj drugi raz visty.

Ściągnij sobie czysty (nie modyfikowany, bez kraków) obraz z neta i nagraj, lub pożycz nośnik jeśli masz taką możliwość.

W trakcie instalacji wprowadzisz swój klucz i będzie grało.