VISTA, a MP4 3072p - pójdzie to czy nie?


(Sruttututtu) #1

Witam,

napotkał mnie taki problem...

Mam system Vista Home Basic, 32bit, 1gb RAMu, do tego mam zainstalowaną raczej sprawdzoną paczkę kodeków K-lite 600, jako odtwarzacz media player classic.

Niestety mam problem z filmem zassanym z yt za pomocą 'saveyoutube' - nie odtwarza mi go (słyszę audio, ale niestety brak video). Nigdy wcześniej nie miałam takich problemów, ale fakt, jakość odbiega od reszty... Zawsze był to format MP4 jednak 1080p (te działają wzorowo) tutaj jest MP4 ale aż 3072p. (Video: MP4 Video (H264) 4096x2304 24.00fps)...

wiecie może czy da się to jakoś przeskoczyć, żeby trybiło na moim 'niezbyt mocnym' sprzęcie ? #-o czy to jakaś jakość na blue-ray'a =P~ ??

z góry dzięki,

pozdrawiam


(mktos) #2

Chyba czegoś nie rozumiem. 1920x1080 nie daje 3072p żadną miarą, to jest zwykłe 1080p.


(Qba Lukaszczyk) #3
  1. Tak jak poprzednik napisał - to zwykłe 1080p.

  2. Ilość pamięci RAM to nie wszystko. Jaki procesor, karta graficzna?

  3. Jeśli słyszysz audio, nie odtwarza wideo, to nie odtworzysz tego. Chyba, że zmienisz sprzęt na mocniejszy.

Materiały 1080p mogą się zacinać nawet na 3GHz Pentium 4...


(Sruttututtu) #4

Aaajjj... przepraszam... pomyliło mi się :roll:

  1. Media lenght: 00:02:59 Size: 645MB

Video: MP4 Video (H264) 4096x2304 24.00fps

sorki jeszcze raz :roll:

  1. Procesor: Intel Pentium Dual CPU T2330 1,60 GHz

Karta, hmmm... pośmiejecie się :oops: gdzie to się sprawdza?? Znalazłam coś takiego: Menedżer urządzeń -> Karty graficzne -> Mobile Intel® 956 Express Chipset Family, o to chodziło?

  1. Tak przypuszczałam, że będę musiała poważnie pomyśleć o nowym laptopie... ale miałam też nadzieję, że może jakoś się uda :wink: co do filmów 1080 p naprawdę nigdy nie miałam najmniejszych problemów :slight_smile:

(Qba Lukaszczyk) #5
  1. Filmy z Youtube nie mają takiej rozdzielczości.

  2. Sprzęt faktycznie słaby na full HD.

  3. Gdzie sprawdzasz rozdzielczość tego filmiku?


(Sruttututtu) #6
  1. Ależ mają :slight_smile: gdy na yt wybierzesz 'Original'

16giipg.jpg

przechodząc dalej do ściągania masz do wyboru

1zqyfes.jpg

  1. :frowning: szkoda :frowning:

  2. najzwyczajniej... PPM - Properties - Details

2mzic6r.jpg


(sadaj72) #7

albo plik jest uszkodzony, albo nie masz odpowiedniego kodeka.


(Sruttututtu) #8

uszkodzony nie jest na pewno... na innym sprzęcie było ok. Własnie pytanie... czego brakuje temu laptopowi który mam w chwili obecnej- tj. opisany wyżej. Czy kodeka (jeśli tak to jakiego? czy jest taki, który odpowiada za MP4 powyżej 1080p ?!) czy to raczej wina parametrów i nic nie da się z tym zrobić na chwilę obecną. To chciałabym wiedzieć :slight_smile:


(Qba Lukaszczyk) #9

Możesz dać linka do tego wideo? Ja nie widziałem na Youtube jeszcze opcji "original".

Sprawdzę jak u mnie wygląda obciążenie procesora.


(Łukash) #10

SuperHD 4096x3072 .U mnie filmik odpala ,ale trochę go szarpie. Twój sprzęt chyba nie jest w stanie przerobić obrazu(Kodeki - Vista Codec Package 6.1.2 + Media Player Classic Home Cinema)


(Sruttututtu) #11

tez doszłam do takiego wniosku... :cry: mi na podglądzie na yt też tnie strasznie...


(Łukash) #12

U mnie na YT pokaz slajdów.

YT___.JPG

Filmy w tej jakości potrzebują dosyć konkretnego sprzętu ,u mnie procek C2D 2.66 73% + GT240 też solidnie obciążona bo Media Player Classic HC ,posiada wsparcie dla akceleracji GPU = posiłkuję się GPU przy renderowaniu(k.graficzna musi być wspierana),idzie ale tnie.

shd.JPG

U Ciebie chyba cienko za cienko z zasobami.


(Sruttututtu) #13

Dzięki chłopaki za pomoc :wink: jestem wdzięczna =D>