Vista długie uruchamianie, powolne działanie


(Crooliq) #1

Witam

posiadam laptopa z systemem Windows Vista Home Premium 32 bit.

Procesor Intel Core 2 Duo 2,2 GHz, 2 GB RAM.

Główne problemy to długie uruchamianie się - podczas uruchamiania przez ok. minutę widać tylko czarny ekran z kursorem. W Hijacku widać od groma usług (pewnie nie wszystkie są potrzebne ale mi ciężko stwierdzić)

Poza tym bardzo powolnie działa (wręcz muli) np. usuwam skrót z pulpitu to przez minutę widzę okienko "Przetwarzanie 965 bajtów" :smiley:

Trochę syfu dzisiaj wywaliłem MalwareBytes'em i ESETEM online ale myślę że to nie jest wina wirusów.

Mógłby ktoś z was przejrzeć logi pod kątem zbędnych programów/usług oraz wirusów? Byłbym wdzięczny :slight_smile:

Log HijackThis http://wklej.to/BE1X0

Log OTL http://wklej.to/EE6hU

Log OTL Extras http://wklej.to/LvaoA


(Atis) #2

Nie widać nic szkodliwego.

Odinstaluj Przyśpiesz Komputer.

Do okna Własne opcje skanowania / skrypt wklej:

Kliknij Wykonaj skrypt i zatwierdź restart.

Później kliknij Sprzątanie.

Spróbuj tego sposobu:

http://support.microsoft.com/kb/929135/pl


(Crooliq) #3

Dzięki za odpowiedź :slight_smile:

Przyspiesz komputer - usunięte.

Skrypt do OTL'a powoduje bluescreena - sprawdzałem dwukrotnie.

Sprawdzę czyste uruchomienie.


(Atis) #4

Właściwie to możesz odinstalować: LiveUpdate Notice (Symantec Corporation)

Później w Autoruns na karcie Services usuń: LiveUpdate Notice Ex i LiveUpdate Notice Service

http://www.dobreprogramy.pl/AutoRuns,Pr ... 13208.html

Wklej taki skrypt:


(Crooliq) #5

Odinstalowałem LiveUpdate i wkleiłem skrypt do OTL'a. Autorunsa jeszcze nie ściągnąłem (po pracy dopiero będę mógł), ale w msconfig wyłączyłem wszystko co się da. Widać, że system się trochę szybciej odpala, zniknął czarny ekran z kursorem. Zobaczymy jak będzie pracował.

Nie wiem czy coś się da jeszcze zrobić.

Dzięki za pomoc :slight_smile: