Vista home basic 100% mocy procesora


(Prezes Uk) #1

Witam serdecznie.

Mam taki problem a mianowicie muj laptop od jakiegoś czasu zaczoł chodzić nieco wolniej i zaczoł zamulać. Po paru kombinacjach doszłem do wniosku że to wina obciążenia procesora przez viste. Podczas ładowania systemu procek pracuje na maksa nawet jeszcze po załodowaniu systemu. Podczas próby otwarcia włąściwości systemu system robi zawieche i procek idzie znowu na 100% i po jakimś czsie działa normalnie. Nie instalowałem żadnych pierdołek ani zbędenego oprogramowania. Skanowłem też system na obecnośc różnego rodzaju szkodników i tym podobnych ale systemik jest czyściutki. A sprzęcik na jakim pracuje to:

laptop asus f2hf

procesor celeron m520 1.6gh l2 1mb

2048 mb ram ddr2 667

dysk 80 gb

grafika gma 950 gfx 128 mb


(Miko1 1) #2

Ja mam podobny problem...

Mam strasznie duże zużycie procka...:confused:

98-100%

Ktoś może rozwiązał już ten problem?


(Mihau X64) #3

Widać coś sie skopało.. Reinstaluj system.


(Maciej 0202) #4

Każdy problem rozwiązujesz, instalujący system na nowo to nie jest rozwiązanie.

dnnet - lepiej swój problem opisz w dziale "Bezpieczeństwo i logi HijackThis" - viewforum.php?f=16

tam są fachowcy od wpisów hijack napewno ci pomogą :slight_smile:


(Bladel) #5

wejdź w menadżer urządzeń i zobacz jaki to proces.


(Prezes Uk) #6

Intel® Celeron® M CPU 520 @ 1,6GHz


(Bladel) #7

ni pytam o procesor ale proces (zadanie) które zajmuje całą moc procesora.

ctrl+alt+del --->uruchom menadzer zadań --->procesy i tam sprawdz w % jaki proces zajmuje najwięcej...


(Prezes Uk) #8

Witam.

Przeinstalowałe system ale problem nie zginoł ciągle 100 % procesora. Byłem załamany ale postanowiłem jeszcze raz zainstalować nowy system ale tym razem Viste Premium a nie Basic. I o dziwo problem zniknoł jak ręką odjoł. Nawet mam włączone areo i nic nie muli tak nie chodził mój laptopik od nowego na Home Basic. A więc mam takie pytanie czy to wina wersji Home Basic którą miałem orginalnie z laptopem. Bo dziwne że na wersji Premium nie ma żadnych problemów wszystko chodzi ładnie nawet rejestracja przebiegła owiele szybciej niż na Basic. Komputer włacza się owiele szybciej szybciej reaguje na polecenia internet śmiga owiele lepiej. Może ktoś zan rozwiązanie tego zjawiska.


(Mihau X64) #9

VHB mialeś zaladowany na ukrytej partycji lub płycie recovery i vista miała w sobie mase śmieci od producenta.. System sie wczytał a programy jeszcze nie i zamulały ci koma bo zajmowały sporo pamieci.. A jak załadowałeś VHP to system jest czysty bez dodatków i instalujesz tylko to co ci potrzeba :wink:


(Prezes Uk) #10

tak właśnie myślałem bo zainstalowałem tylko stery i klawisze multimedialne. A HB mam recovery a HP mam normalną wersje instalacyjną


(Konrad12315) #11

Ja użyłem program vLite i zmniejszyłem rozmiar Visty [w moim przypadku Ultimate] o 8 GB.

Dzięki temu programowi możesz pozbyć się niepotrzebnych programów/usług Visty.

Zrobiłem z Visty tzw. nowoczesnego XP-ka :wink:

Musisz mieć Płyte od Visty oczywiście :slight_smile:


(Lucyfer1991) #12

Sorrki ale.. ty się chciałeś pochwalić czy co? Nie rozumiem Cię.. co miał zrobić Twój post. Tu chodzi o oprogramowanie wgrane przez innych producentów.. które dodają do każdej płyty recover w laptopie. I niewiem co twój vLite.. tu pomaga.. poza tym.. ja na moim rupieciu mam Viste i bez jakiegoś vLite i tych pierdół jest dobry system :twisted: