[Vista Home Premium] Flash pulpit

Witam;)

Otóż nie mam pojęcia jak inaczej wytłumaczyć mój problem, więc zacznę od przykładu z systemu Windows XP.

Otóż kończąc na tym systemie operacyjnym swój żywot zakończył Active Desktop (dalej AD) umożliwiający “podłączenie” zamiast zwykłej tapety np. strony internetowej. Z czego, będąc w miarę kreatywnym użytkownikiem komputera, skorzystałem tworząc w końcu rozbudowaną stronę www, która w połączeniu z AD tworzyła konfiguracje, która dawała XP niepowtarzalny wygląd i funkcjonalność pulpitu. Idąc myślą dalej znalazłem w necie program o nazwie Sparkle SWF Desktop, który pozwalał zrobić dokładnie to samo, ale z animacjami Flash. Umożliwiło to między innymi “używanie przez pulpit” zmiennych, całej masy zaawansowanych technik, jakie dawał język Action Script’u. Powstał jeszcze genialniejszy pulpit, z poziomu którego można było dostać się praktycznie wszędzie.

Tyle słowem wstępu- każdy już chyba wie o co chodzi;) Teraz problem: Otóż era XP się skończyła, nadszedł czas na Vistę, potem 7. Moje pytanie jest następujące: Jakim sposobem można przystosować animacje flash do wstawienia ją jako tło pulpitu? Sprawdzałem na Windows 7 RC, lecz wywalało cały czas błąd. Na Viście podejrzewam, będzie dokładnie to samo. Czemu “podejrzewam” ? Otóż ja sam nie posiadam Visty i tutaj jest cały dowcip- muszę przystosować pulpit flash do tamtego środowiska i nie mam pojęcia jak tego dokonać. Czytałem o rozszerzeniu do Visty, które umożliwia zamianę pulpitu na odtwarzanie plików multimedialnych, lecz ponoć dostępne jest ono tylko dla wersji Ultimate.

Finalizując wypowiedź- mam czas na rozwiązanie do 13 lutego do godziny 23:59:59 :wink: Już każdy chyba wie jak rozwiązanie tego problemu jest dla mnie ważne;]

Jest to rozszerzenie DreamScene - w Internecie można znaleźć wersje “przystosowane” do Home Premium.

Ale z tego co wiadomo DreamScene pozwala jedynie ustawiać filmiki i podajże nic więcej.

Po znalezieniu informacji o DreamScene “przystosowanym” do warunków Home’a na PEBie to raczej wątpię by był to krok, który w pełni aprobowałby Microsoft :P. Gdyby to jeszcze chodziło o stworzenie możliwości wyświetlania animacji flash u mnie to pal 6 (ja odpowiadam), ale tak nie jest i musiałoby być mało skomplikowanie;). Ostatnią deską ratunku byłoby skonwertowanie animacji nie do *.swf, lecz do *.exe, ale raczej pliku wykonywalnego na pulpit żaden system nie wpuści :? . Można też dostosować animacje i usunąć wszelkie elementy, które reagują na działania użytkownika, skonwertować do *.mov --> *.mpg lub *.wmv, ale wtedy traci to większy sens :/.

Wtedy możesz się na to jedynie patrzeć :stuck_out_tongue: Ale według MS AD zniknęło z Visty i Sevena, bo zastępuje je Sidebar, a w 7 Gadżety :D:D:D

Ale AD to zupełnie coś innego :stuck_out_tongue: Tak więc, albo brak twoich zabaweczek i Windows 7, albo powrót do XP :smiley: