Obecnie używam Windows Xp Media Center Sp2, wersja Angielska, 32 Bitowa. W domu leży obok kompa Vista Home Premium, wersja Polska, 32 Bitowa.
I ostatnio coraz bardziej korci mnie żeby przesiąśc się na Viste tą którą mam. Ale różne opinie o Viscie już słyszałem i się trochę waham. Komputer a raczej jego specyfikacja na 100% podołają wymaganiom Visty i to z zapasem. Jestem fanem gier, więc ciekawi mnie też Dx10 i jakie to będą różnice które tak wielce były zapowiadane, a o których również słyszałem różne opinie.
I tak oto chciałem was użytkownicy tej konkretniej Visty prośic o wypisanie wszystkich ZA i PRZECIW tej wersji systemu. Bo posiadanie dwóch systemów na kompie chyba mija się z celem. Zatem czekam na obnażenie przez was wszystkich słabości jak i zalet systemu Vista w wersji Home Premium 32 Bitowa.
Ciężko w necie odszukac tematów tego typu pisanych przez samych użytkowników, a miną już ponad rok od premiery i myślę, że na 100% mi coś rozjaśnicie na ten temat.
Myślę że instalacja visty w twoim przypadku to nie jest zły pomysł ;). Będzie chodzić bardzo dobrze. Co do za i przeciw to może poczytaj jakieś artykuły czy recenzje. Bo odczucia uzytkowników nie zawsze mogą być zgodne z prawdą chyba że chodzi o usłyszenie tego co chciałoby się usłyszeć. W każdym razie dla ciebie zielone światło ;). Ja sam zamierzam sobie dokupić jeszcze 1 lub 2 Gb RAMU i po przeczytaniu recenzji i oficjalnych testów pierwszego service packa prawdopodobnie się skuszę chociaż jestem z xp prawie od początku i strasznie trudno jest mi się przestawić tak samo jak przesiadka z 98 na xp :).
Vista…, nowy system. Trzeba trochę czasu aby się przestawić z innego systemu. Osobiście nie wróciłbym do szanownego XP, gdyż vista jest nowym systemem, ciekawym i perspektywicznym. W niedługim czasie wyjdzie sp1 co powinno korzystnie wpłynąć na sprawność systemu. Osobiście uważam, że powinieneś spróbować visty, tym bardziej, że ją posiadasz. Poza tym, uważam, iż kto nie idzie do przodu to się cofa.
proszę o porade obecnie mam xp media center edition 32bit czy warto rezygnować z tego systemu na viste a i czy pilot by nadal działał którym obecnie operuje przy korzystaniu z media center
jeśli na półce leży pirat - zdecydowanie odradzam, Microsoft właśnie poprzez Viste ma ogromne możliwości żeby szperać Ci w kompie
należy pamiętać o konflikcie programów zaprojektowanych pod XP w Viście - takie konflikty mogą, ale nie muszą wystąpić
a odwrtonie - aplikacji zaprojektowanej dla Visty za Chiny nie uruchomisz pod XP
Home Premium - wg mnie zdecydowanie najlepsza wersja do użytku domowego, no chyba że stać kogoś na Ultimate i nie szkoda mu tej kasy
co do DirectX 10 - nie rozczaruj się jeśli nie zauważysz żadnej różnicy, albo będą to kosmetyczne zmiany w grafie [wyjątek stanowią TYLKO gry z logiem Games for Windows - ale tam musisz mieć sprzęt dobry, detele na maxa, itp.)]
Wybór należy do Ciebie - trzeba jeszcze dodać, że jeśli nie miałeś jeszcze doświadczeń z Vistą to odejmij sobie parę dni z życiorysu na zapoznanie się z funkcjami nowego systemu [zakładam, że robisz coś więcej niż tylko Power ON > Internet > Power Off]. Ja na Twoim miejscu raczej bym zainstalował Pozdro
Mam pytanie. Posiadasz anglojęzyczny system i powiedz mi czy są problemy z polskimi znakami np. w GG. Czy widać “ogonki”? Czy są “krzaczki”. Pytam bo zamierzam zainstalować anglojęzyczną Vistę i nie wiem czy występuje problem z polskimi znakami.