Witam mam taki problem probowalem zainstalowac Viste na moim dysku Seagate 80 Gb serii SATA, przy instalacji naturalnie musze mu podać na dyskietce sterownik RAID aby mogł wykryć dysk na którym przeprowadzona zostanie instalacja, podaje mu driver dla win xp jednak on nie załapuje, instalować ktoś na dysku SATA?? bo ja mam problem i nie wiem ewentualnie który ster mu zapodać. :?
przepraszajm dysk to SATA… sorki za klopot w czytaniu
no ale nie mam walnietej bo sciagnalem stery RAID na dyskietke i jak instaluje wina xp to musze mu je podac zeby zaisntalowac system, tak samo w przepadku visty… ale moze na tym nowym buildzie pojdzie to napisze potem
nie moge patrzec jak motacie tego biedaka. jaka dyskietka wlanieta
jakby byla wlanieta przy xp by nie ruszylo
jesli byscie sie orientowali w temacie to powinniscie wiedziec ze z sterownikow xp nie zainstaluje dysku dla visty, moze pominie 1 krok ale pozniej sie wykrzaczy,
Ja mam tez ten dysk i jak instaluje XP 32 bit PL jest wszystko oki. Ale jak chce zainstalowac XP 64 bit EN juz musze miec inne sterowniki. Przy Viscie jest podobnie. Kwestia tylko czy producent plyty napisal juz odpowiednie sterowniki.
Mnie też dyskietka z Win XP bezpośrednio nie działała, ale wskazałem instalatorowi plik *.inf w podkatalogu dla XP i zadziałało. Na dyskietce miałem układ katalogów:
Hmmm ciekawa sprawa… ja mam w moim laptopie dysk Toshiba SATA 80GB no i rzecz jasna (a jednak nie!) powinienem mieć stery do kontroli RAID. A jednam i bez tego się obchodzi ;]
No u wiekszosci kompow na jakich system z dyskiem sata trza bylo instalowac konieczne byly stery więc dziwne ze Ty ich nie potrzebujesz. Ale ja sie nalaptpach nie znam.
Niemniej jednak viste zainstalowalem bez zadnych sterownikow, robiac to tak ze instalke odpalilem spod wina ( w XP jak spod wina xp odpalalem instalke tez nie byly konieczne sterowniki)
A tak poza tematem ta Vista Na Athlonie 64 bit 2800+ 512 MB ramu i grafie 128 mb z nowymi technologiami nie chodzi mi zadawalajaco.
Nie wszystkie płyty gł wymagają dodatkowego sterownika do dysków SATA , jeżeli kontrolery SATA są zintegrowne z chipsetem płyt gł nie jest wymaganay żaden dodatkowy sterownik , wystarczy włożyć płyte z windowsem czy to z XP czy z Vista i postępować tak samo jak by to był normalny dysk ATA., Np płyty gł z chipsetem intela+ich, nie wymagają dodatkowych sterowników do SATA-y
a ja miałem tak gdy kupiłem kompa wrzesień 05 przy pierwszych instalacjach WIN XP komp chciał stery na dyskietce do sysku sata segate - bo niechciał ruszyć ni o krok. tak było podczas 2 kolejnych instalek win xp . po jakims roku podczas kolejnej instalacji xp czy potem visty rc1 komp już nie chce sterów do sata z dyskietki … kto mi wytłumaczy dlaczego
ps. podczas tych instalacji zupełnie formatowałem cały dysk i robiłem nowe partycje . mam płytę gigabyte z chipsetem 945p
zrozumiał bym jeśli nadal by ządał sterów sata albo od początku ich nie chciał
posiadam plyte glowna abit nf7 rowniez posiadam dysk twardy sata…i rowniesz chce zainstalowac viste…niestety rowniez nie mam sterownikow…bardzo prosze o szybka pomoc…w znalezieniu tych sterownikow…
Na moim Samsungu 250GB SATAII Vista nie chce żadnych sterów. Nawet podczas instalki jak wrzuciłem flopa ze sterami do SATA to po prostu tej dyskietki program nie zauważył.
Najprawdopodobniej nieświadomie dokonał aktualizacji ROM’u kontrolera SATA. Było kiedyś coś takiego na Windows Update. W sterownikach do SATA była jednocześnie aktualizacja jego ROM’u.