Vista i Dzielenie partycji

Witam ! Jestem nowy Wiedz proszę o wyrozumiałość

A mój problem polega na tym że kupiłem nowy komputer o razu z systemem vista u (oryginał), co się okazało jest jedna partycja a dysk ma 500 GB

Przeczytałem na tym forum że sama vista ma takie narzędzie do zmiany wielkości partycji oczywiście działa bo zrobiłem drugą partycje 166 GB i chciałem jeszcze o ok. 100 GB zmniejszyć dysk C: lecz już nie mogę jej zmienić

teraz mam C: (299GB) i D: (166Gb)

jakieś propozycje ?

format nie wchodzi w grę

Usuń tę nową partycję. Zmiejsz rozmiar (C:) o wartość równą sumie rozmiarów partycji, które chcesz utworzyć, a następnie twórz nowe po kolei przypisując im odpowiednie rozmiary z miejsca, które zwolniłeś.

Jeśli na obecnie stworzonej coś już umieściłeś, to wcześniej skopiuj to do jakiegość folderu na dysku (C:).

Możesz również użyć zgodnego z Vistą programu firmy trzeciej.

No i lipa skasowałem D: teraz chce mieć 345 na D: a 120 GB, ale program maksymalnie daje tyle ile było, nie moge zwiekszyć D: na tyle ile miałem ![-o<

Spróbuj programem Acronis Disk Director 10 build 2160 - wyłącznie.

Tym programem poradzisz sobie z problemem.

Przeczytaj również ten artykuł:

http://vistarewired.com/2007/02/16/how- … ows-vista/

A defragmentację dysku zrobiłeś ? Vista zwalnia miejsce do pierwszego napotkanego pliku, jeśli po defragmentacji nadal ci nie zwolni więcej GB to musisz zdefragmentować innym programem.

Dzięki za odpowiedzi ! dzięki Srebrny Wilku za (trop) ! ściągnołem partition magic 8,5 i po 3 h w oczekiwaniu czy wszystko bedzie ok udało się zrobić C: 135 i D: 330 GB :smiley:

można zamykać