[Vista] ...i nic nie działa


(Deunan K.) #1

Kupiłem Windows Vista Home Premium, trochę zapłaciłem za niego, więc wypadałoby, żeby działał.

Mam problem ze sterownikami SATA/RAID do płyty MSI K9NU NEO-V z chipsetem NVIDIA M1697.

Vista podczas instalacji nie wykrywa dysku twardego SATAII WD Caviar 320 GB.

Reszta sprzętu:

AMD64 Athlon 3500+

MSI GF 7300 GT

LG DVD-RW

Posiadam sterowniki do kompilacji 5320, nie działają.

Windows jest x32.

Co zrobić z tym fantem? Jakies pomysły?


(Matrix) #2

masz stery do dysku?


(Deunan K.) #3

Właśnie nie mogę nigdzie znaleźć odpowiednich. A oryginalnych (z dyskiem), żadnych nie dostałem.


(Matrix) #4

no to pędź jutro do sklepu po stery... albo znajdź w necie i nagraj...


(Deunan K.) #5

A ja muszę mieć sterowniki do chipsetu, czy dysku, czy kontrolera SATA/RAID na płycie głównej?


(Matrix) #6

na moje oko to kontroler SATA/RAID no i dysku...


(Revanmj) #7

dysk to raczej wina sterów od sata, bo ich windows na ogół nie ma, a jak nie ma ich to siłą rzeczy i dysku nie będzie widział


(Miwidlak) #8

A strona MSI? Proszę w sterach do SATA dla Xp jest folder FLOPPY zrób tak jak piszą w trakcie instalacji systemu wskaż sterowniki na dyskietce.

http://www.msi.com.tw/program/support/d ... 739&kind=1

Pozdrawiam

PS jest również nowy BIOS do Twojej płyty może aktualizacja załatwi sprawę


(Deunan K.) #9

No bo te sterowniki, które mam z internetu to są do Visty Beta 5320. I jak je zainaluje to pokazuje się komunikat, że urządzenie zacznie działać poprawnie po ponownym uruchomieniu instalatora systemu. No to poczekałem trochę i nic się nie działo. To wcisnąłem reset i uruchomiłem od nowa. Ale dalej instalator dysku nie wykrywa. W rezultacie nie moge Visty zainstalować, bo nie mam na czym, a dysk juest podłączony i działa poprawnie.


(Matrix) #10

muszą GDZIEŚ być stery do finalnej Visty... poszukaj :wink:


(Deunan K.) #11

Tych, które radzisz plgracz już próbowałem. Nie działają.

Może coś innego? Może ktoś pomoże szukać?


(Miwidlak) #12

W XPeku było tak: jak dysk SATA był wykrywany przez BIOS a nie widział go instalator systemu trzeba było korzystać z dyskietki. W trakcie instalacji wyskakiwał komunikat: Jeśli chcesz wgrać inne sterowniki RAID to .....

W Viście jet podobnie i o tym już było na forum.

Pozdrawiam


(Deunan K.) #13

Ale ja nie mam stacji dyskietek.


(Miwidlak) #14

:frowning:


(Deunan K.) #15

A to nie może być CD?

I czy ta dyskietka ma być od samego początku w stacji?

Czy pierwszysm dyskiem ma być Floppy A, czy może być DVD-ROM?

W jakim stopniu niebezpieczna jest aktualizacja BIOSu?


(Miwidlak) #16

Jeśli Masz 2 napędy CD/DVD może być tylko przeczytaj dokładnie jak ją zrobić (płytkę) - piszesz, że nie Masz FDD więc musisz to zrobić u kogoś;

Tak od samego początku w stacji ale bez opcji bootowania;

Upgrade BIOSU w sumie jest prosty ale ..... Swoją płytę robię za każdym razem jak jest tylko nowsza wersja. Zrobiłem raz jeden MSI i nie wstała :frowning: na szczęście była na gwarancji.

Pozdrawiam


(Deunan K.) #17

Bez opcji bootowania? Czyli co? Mam ją w ogóle wyłączyć, żeby nie bootowało? Czy ustawić na drugim miejscu?


(Miwidlak) #18

Bootojesz system płytą Visty a później w trakcie instalacji podajesz miejsce gdzie są stery do SATA/RAID (te co były w paczce sterowników w folderze FLOPPY).

Na XPeku już tak miałem z MSI i SATA ale chodziło o chipset VIA.

Pozdrawiam


(Deunan K.) #19

I czy musze konecznie miec dwa napędy? Bo to jest możliwe. Nawet dzisiaj bym to zrobił, bo to nie problem pozyczyć napęd. Chodzi o to, czy to stanowi jakąś różnice. Czy w tym momencie system musi korzystać naraz z dwóch płytek?


(Miwidlak) #20

Nie wiem jak zachowa się Vista jak wyjmiesz płytę z napędu i ją zamienisz