mam następujacy problem : mialem zainstalowany system win xp sp2 na partycji C i obrazem plyty spod tego systemu zaiinstalowałem Windows vista na partycji D.
przyzwyczailem sie juz do visty więc xp jest mi nie potrzebny a chciałbym zyskać dodatkową partycje. jak mam zrobić abym mógl sformatowac partycje C i moc uruchomic viste. troche czytalem coś o bootloaderach ale nie za bardzo wiem o co w tym chodzi. moze mi ktos wytłumaczyc jak mam to zrobic i czy w ogole jest taka możliwosc ?
Sprawa nie jest trudna, ale dochodzenie do tego zajmuje trochę czasu.
Katalog, który jest fizycznie do wyrżnięcia kliknij prawym klawiszem i zaznacz właściwości.
W zakładce “udostępnianie” wybierz udostępnij folder w sieci i zezwól innym użytkownikom … (i nie zwracaj uwagi na protesty).
To powinno wystarczyć, ale nie musi, jeżeli właścicielem katalogu jest kto inny (nie wiem kto, ale parę razy natknąłem się na takie dziwadło - zwłaszcza przy wywalaniu niektórych z kilku systemów zarejestrowanych w trybie multi loader).
W trybie awaryjnym, jako administrator, możesz zmienić właściciela na innego (pamiętaj o podkatalogach i plikach) dla folderu, który wycinasz, i potem już nie będzie problemu. Chyba, że usuniesz akurat potrzebny …