Vista i Xp - sieć domowa

Witam.

Już od paru godzin próbuję znaleźć w necie jakiejś porady ale już tyle prezczytałem i nic nie pomogło, że postanowiłem napisać tutaj. Próbuję za pomocą kabla sieciowego (chyba tak się nazywa taki 8 żyłowy skrosowany) połączyć komputer stacjonarny ( system: Xp home edition) i laptop (system: vista basic). Chcę przesłać pliki ze stacjonarnego do laptopa. Zrobiłem już wszystko co czytałem na różnych forach ( Adres IP: 192.168.0.2->vista/192.168.0.1->xp Maska podsieci: 255.255.255.0 i takie tam). Sprawdziłem jeszcze grupy robocze. Mają ustawione tą samą grupę.

Na laptopie (Vista) jest tylko 1 element, czyli sam laptop. Na PC jest PC i laptop(vista) ale nic nie mogę zrobić. Próbowałem wpisywać w opcji uruchom… (i w przeglądarce nawet) \dom\ (tak go nazwałem) a później też ip \192.168.0.1\ ale nie działa a wtedy Vista pokazuje błąd sieciowy: “sprawdź pisownię nazwy. Możliwe również, że wystąpił problem z siecią. Aby spróbować zidentyfikować i rozwiązać problemy z siecią, kliknij przycisk Diagnozuj”. Oczywiście diagnoza nic nie pomaga.

Jak to wygląda w Centrum sieci i udostępnienia na Viście? Tak to wygląda:

Ten komputer------------->cień (tak nazwałem sieć)-------X------->Internet. a gdy klikam mapa sieci :

Paweł-laptop ------------------------> jakiś "Koncentrator ---------------> dom (to drugi komp) ---------X-------> internet

Proszę pomóżcie mi ,męczę się z tym od dobrych 3 godzin :confused: Z góry dziękuję za pomoc.

wlącz udostpępnianie plików na obu komputerach, na xp wgraj to http://www.microsoft.com/downloads/deta … F485FA34EA

Ten plik już miałem wgrany,bo go wcześniej wgrałem. A jak włączyć to udostępnianie? Bo wolę się upewnić, że mam tam wszystko dobrze.

Edit:

Teraz to wygląda tak, że Vista widzi siebie i xp a xp widzi siebie i vistę, ale gdy próbuję otworzyć folder xp przez vistę to wyświetla się komunikat, że muszę skontaktować się z administratorem czy coś bo nie pamiętam dokładnie. W xp normalnie mogę wejść w vistę i nawet jak pokombinowałem i w xp klikam na jakiś folder i kopiuj to wybieram jako miejsce do którego ma skopiować vistę i xp kopiuje ten plik do visty, ale gdy jest to film to w viście jak go otwieram mam tylko dźwięk z tego pliku choć plik cały czas tyle samo waży. Co zrobić?

A może na Viście nie masz odpowiednich kodeków odpowiedzialnych za to żeby obraz filmu sie wyświetlił ??

Wszystkie potrzebne kodeki mam, a po zresetowaniu laptopa już można przesyłać wszystkie pliki i również te filmy (które już normalnie odtwarza :slight_smile: ). Można temat zamknąć.