Witam.
Już od paru godzin próbuję znaleźć w necie jakiejś porady ale już tyle prezczytałem i nic nie pomogło, że postanowiłem napisać tutaj. Próbuję za pomocą kabla sieciowego (chyba tak się nazywa taki 8 żyłowy skrosowany) połączyć komputer stacjonarny ( system: Xp home edition) i laptop (system: vista basic). Chcę przesłać pliki ze stacjonarnego do laptopa. Zrobiłem już wszystko co czytałem na różnych forach ( Adres IP: 192.168.0.2->vista/192.168.0.1->xp Maska podsieci: 255.255.255.0 i takie tam). Sprawdziłem jeszcze grupy robocze. Mają ustawione tą samą grupę.
Na laptopie (Vista) jest tylko 1 element, czyli sam laptop. Na PC jest PC i laptop(vista) ale nic nie mogę zrobić. Próbowałem wpisywać w opcji uruchom… (i w przeglądarce nawet) \dom\ (tak go nazwałem) a później też ip \192.168.0.1\ ale nie działa a wtedy Vista pokazuje błąd sieciowy: “sprawdź pisownię nazwy. Możliwe również, że wystąpił problem z siecią. Aby spróbować zidentyfikować i rozwiązać problemy z siecią, kliknij przycisk Diagnozuj”. Oczywiście diagnoza nic nie pomaga.
Jak to wygląda w Centrum sieci i udostępnienia na Viście? Tak to wygląda:
Ten komputer------------->cień (tak nazwałem sieć)-------X------->Internet. a gdy klikam mapa sieci :
Paweł-laptop ------------------------> jakiś "Koncentrator ---------------> dom (to drugi komp) ---------X-------> internet
Proszę pomóżcie mi ,męczę się z tym od dobrych 3 godzin Z góry dziękuję za pomoc.