Mam taki laptop, na którym, o zgrozo, jest Vista. Mam Win 7 Ultiamte 64 bit.
Gdy wkładam płytkę do napędu i bootuje się z niej pojawia się coś dziwnego (jakieś 2 linijki jedna zaczyna się od 0 druga od 1, i każe mi wcisnąć 0 albo 1 aby kontynuować instalację - nigdy tak nie miałem na żadnej instalowanej 7, ale OK…) po czym jak klikne te 0 albo 1 to isntalacja może być kontynuowana itd.
Jednak jak odpalę setup win 7 na Viście, pojawia się taki komunikat:
I teraz moje pytanie: czy zważając na ten komunikat 2. linijkowy (niestety nie posiadam screena…) i na ten powyższy błąd mam pewność, że win 7 zostanie zainstalowany poprawnie…?
Myślę ze próbujesz zaktualizować Vistę x86 (32 bit) do 7 x64,z tego co wiem to jest to niemożliwe,w tym wypadku pozostaje aktualizacja do 7 x86 lub czysta instalka 7 x64.Chyba że posiadasz Vistę x64?Jednak poczekaj na inne wypowiedzi,mogę się mylić w tym wypadku .
Też tak kurczę myślałem, że ta vista to jest 32 bitowa w końcu… ale to by się kupy nie trzymało… Jestem pewny że mam 64 bitową Vistę + 64 bitową 7 gotową i czekającą na zainstalowanie… Problem w tym, że to laptop… a z laptopami laicy (ja ) problemy będą mieć zawsze.
Nie chcę sknocić czegoś wbudowanego (sterowników itd) chyba że 7 się zainstaluje ładnie i pięknie i to ona już będzie odpowiadać za sterowniki i ogólny support dla tego lapka. Czuję że ten komunikat to po prostu kolejne widzimisie z serii “Vista i jej użytkowanie”, ale… no właśnie… jest tu jakieś ale, czy ignorować wszystkie te dziwne znaki na ziemi i niebie i od razu instalować czystą 7 bez żadnej aktualizacji?
Sprawdź architekturę Visty,zrobisz to tak:w Menu start Prawo klik na Komputer->właściwości->opcja “typ systemu”,powinna być informacja czy jest to 32/64 bity.Osobiście jestem zwolennikiem czystej instalacji systemu.Ale to jest tylko moje zdanie,Ty sam musisz zdecydować co bardziej Ci pasuje.
32 bity… masakra… Czyli te błędy spowodowane tylko i wyłącznie różnicą w systemach? I mogę normlanie od zera po formacie dysku systemowego z vistą zainstalować sobie 7…?
Czysta instalacja powinna pójść bez problemu,choć zastanawiam się czy Twój procek obsługuje architekturę x64?To można sprawdzić,w tym samym panelu w którym sprawdzałeś jaki masz system kliknij indeks wydajności systemu Windows następnie w nowym oknie,które się otworzy użyj opcji wyświetl i drukuj szczegółowe informacje o wydajności i systemie ,zostanie otwarte nowe okno jeżeli w nim przy opcji obsługa 64 bit jest odpowiedź Tak to znaczy że nie ma problemu .
Tak,te błędy podczas instalacji spod Visty były spowodowane niezgodnością architektury systemów.Podczas czystej instalacji po formacie nie powinno być tego problemu.Zastanawia mnie ten komunikat o wyborze opcji 0 lub 1 ?? Możesz zrobić zdjęcie tego komunikatu?
Zależy ile masz ramu na tym lapku bo 64 bity to minimum te 4GB ,ja na swoim lapku miałem Win 7 64 bity ale zmieniłem na 32 bo mam tylko 2gb ramu , i teraz ładnie mi chodzi systemik
Dziś drugie podejście. Przed zabawą z instalacją 7 sprawdzę czy faktycznie te proce są obsługiwane.
Wszystko byłoby pięknie, gdyby się tam dało zainstalować Win XP, ale sterowników jakichś nie ma i przy ładowaniu instalacji wywala blue screen’a… Czytałem, że trzeba nagrać drugą płytę z Win XP z dodanymi sterownikami przez jakiś program (nLite czy coś takiego). I pewno tak to się skończy jak Win7 nie będzie śmigać. Trzymajcie kciuki…