sprawa jak w temacie. Mam na laptopie zainstalowaną oryginalną Vistę. Chciałbym sformatować dysk i postawić XP. Przy instalce XP z płyty system ogłasza, że nie widzi dysków i nie można kontynuować instalacji. Formatują 2 sposobem - ręcznie z paska poleceń - też nie można bo jest informacja, że dysk systemowy nie może być sformatowany. Jak macie jakieś pomysły to będę wdzięczny.
Nie widzi dysków, ponieważ masz w lapku dysk S-ATA i musisz mieć sterowniki do niego żeby postawić XP-ka.a dysku systemowego nie sformatujesz spod niego samego bo to jakbyś podcinał gałąź na której siedzisz. Jest takie zabezpieczenie.
czytałem o tym wczoraj ale nie zdawałem sobie sprawy, że to jest przyczyną. Nie mogłem e dodatku znaleźć sterów do tego dysku. I jak miałbym te sterowniki zainstalować - czy normalnie w systemie czy na początku formatowania ?
Sterowniki znajdziesz na stronie producenta płyty głównej. powinieneś jednak dostać wraz z kupnem lapka płytkę z nimi. Jeżeli już będziesz miał te stery to zgrywasz je na dyskietkę ( w przypadku braku wejścia to na jakiegoś pendrajwa ) i rozpoczynasz normalna instalację. Zaraz na początku będziesz musiał wcisnąć tylko F2 - jest to polecenie zainstalowania sterowników sata, a później wskazać te stery na twoim nośniku.