Vista nie dziła panel sterowania


(Bb@rto) #1

Mam problem chodzi o to że nie mogę wejść do panelu sterowania (start>panel sterowani) pokazuje się tylko białe okno i od razu znika oraz nie pojawia się okno powitalne jak uruchomię system i także nie mogę wejść do właściwości w ikonce "Komputer". wiecie może w czym jest problem przed godziną jeszcze było dobrze?


(underface) #2

moze virus, albo hmm....kontorla admina czuwa nad toba


(Bb@rto) #3

Kontrola admina raczej nie bo sam jestem adminem a program antywirusowy nie wywalił mi nic że jest wirus a mam Noda32 3.0.6


(Kolmar) #4

Jaką Vistę posiadasz: HP, Business, Ultimate ??

Instalowałeś coś nowego, wchodziłeś na "podejrzane strony" :-D, stosowałeś jakieś ulepszacze systemu (tweakery) ??


(Bb@rto) #5

Mam Ultimate, na żadne podejrzane strony nie wchodziłem i nie stosowałem żadnych ulepszaczy. Nie wiem co mogło nawalić.


(Kolmar) #6

Uruchom regedit i odszukaj następujący klucz:

[HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer]

W oknie po prawej sprawdź czy nie widnieje tam wpis - "NoControlPanel"

Jeżeli istnieje to usuń go lub nadaj wartość dword równą "0"

To samo dotyczy tego klucza:

[HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer]


(Bb@rto) #7

Nie ma czegoś takiego "NoControlPanel" ale jest za to coś takiego "NoDriveTypeAutoRun" to może coś z tym zrobić?


(Kolmar) #8

Opcja ta nie ma związku z Twym problemem. Odpowiedzialna jest za autostart płyt CD, pendrive, wszystkich nośników wymiennych. Poprostu tę opcję masz wyłączoną (jeżeli dword = 1).

PS. Wpisz start-> uruchom-> control, też nie ma dostępu ??. Napisz jeszcze czy problem występuje na innych kontach, czy tylko na tym jednym.


(Bb@rto) #9

To masz może jeszcze jakieś pomysły co z tym zrobić


(Kolmar) #10

Sprawdź jeszcze tutaj

68cf1dada5e0157dm.jpg

Start - Uruchom i wpisz polecenie gpedit.msc

Konfiguracja użytkownika|Szablony administracyjne|Panel sterowania


(Bb@rto) #11

[quote="rokko

PS. Wpisz start-> uruchom-> control, też nie ma dostępu ??. Napisz jeszcze czy problem występuje na innych kontach, czy tylko na tym jednym.


(Kolmar) #12

Dobra no to może inaczej zabiorę się do tego

przejdź do C:\Windows\System32\control.exe

PPM na pliku i na karcie zabezpieczena masz podanych użytkowników, jesteś na tej liście ??


(Bb@rto) #13

Tak jestem na tej liście


(Kolmar) #14

Wow no to naprawde, brakuje mi pomysłów :wink:, może to...

e192d8eb747954a1m.jpg

Zobacz czy nie ma wpisu

C:\Windows\System32\control.exe | wpis disallowed (domyślnie pewnie tylko dwa będziesz mieć, pełna kontrola lub całkowity brak dostępu)

Jeżeli masz taki wpis to usuń go z listy.


(xomo_pl) #15

spróbuj wejśc z pliku .exe w C:\Windows\System32\control.exe

jak nie pujdzie to napraw system:

przywróć do dnia w którym panel działał za pomocą przywracania systemu a jeśli i to nic nieda uruchom viste z płyty instalacyjunej, i z menu wybierz napraw system....


(Bb@rto) #16

Jeszcze spytam się o coś odnośnie tego posta: mam czterech użytkowników 1) "System" który ma zaznaczone opcje odczyt i wykonanie oraz odczyt. 2)"Administrator" który ma to samo co system 3) Użytkownik który ma też to samo co poprzednicy 4) TrustedInstaller który ma pełną kontrolę tylko nie wiem co to jest w ogóle. Jak chce zmienić aby Admin miał pełna kontrolę to nie mogę wywala że odmowa dostępy

W dniu 27.05.2008 , o godzinie 21:01 został dopisany post przez Bb@rto

Dobra dzięki przywróciłem system z wczoraj bo i tak nic nie instalowałem wiec za bardzo nie ucierpiałem a przywrócenie pomogło i wszystko jest dobrze, więc wielkie dzięki za pomoc! !!


(Kolmar) #17

A jednak najprostszy sposób jest najlepszy :wink: i po co tyle kombinować było he, he :smiley: #-o


(Arassos) #18

Mam ten sam problem, jesli ktos to zwalczyl prosze o info. Dodam że wszystko się zaczeło po instalacji SP1, przed bylo ok.

Dodatkowo jeszcze właściwości komputera nie działają.

vista x64


(Wyczes1986) #19

Spróbuj odinstalować aktualizację windows search 4.0, u mnie pomogło:D