Zawiesił mi się laptop więc wyłączyłem go przyciskiem na klawiaturze. Po ponownym włączeniu okazało się, że mogę uruchomić Windowsa Vistę poprzez narzędzie naprawiania systemu (zalecane) lub normalnie. W pierwszym przypadku dostaję info, że program nie działa, naciśnij ok by wyłączyć komputer i tak też się dzieje. Wygląda na to, że narzędzie do naprawy systemu nie działa. Próba uruchomienia systemu normalnie kończy się powrotem do planszy z wyborem opcji uruchomienia systemu. Kilkakrotny wybór raz jednej raz drugiej opcji nic nie zmienił. Stoję w punkcie wyjścia. Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu. Dodam, że nie posiadam płyty z systemem.
Niestety nie daje się uruchomić systemu w trybie awaryjnym. Po wciśnięciu F8 ładują się pliki systemu Windows i wracam do punktu wyjścia - pojawia się znowu czarna plansza Odzyskiwanie po błędzie systemu Windows z dwoma opisanymi wyżej opcjami do wyboru.
Spróbuj włożyć do napędu płytkę z systemem i z jej poziomu próbować odzyskać kontrolę nad systemem… Będziesz miał tam aplet “Przywracanie systemu” i z jego pomocą przywrócisz system do stanu z dnia, w którym działał i wszystko było z nim w porządku…
Jak już pisałem nie posiadam płyty z systemem. Kupowałem laptopa z wgranym już systemem i nalepką z nr seryjnym Visty na spodzie. Płyty nie było w zestawie.
Jeśli to laptop to powinieneś dostać z nim płytki z kopią systemu, a jeśli takowych nie masz najprawdopodobniej backup znajduje się na ukrytej partycji w systemie… Instrukcja jakim klawiszem się do niego dostać pojawia się zwykle przy uruchamianiu laptopa - zaraz po kliknięciu w przycisk On/Off - jeszcze przed tym gdy uruchomi się Windows…
Z pomocą tej partycji (albo tych płyt) przywrócisz system do stanu fabrycznego - musisz jednak pamiętać, że wraz z systemem przepadną Ci wszystkie dane, jakie zapisałeś do tej pory w systemie… Jest na to jedna rada - pobrać za pomocą innego komputera obraz jakiegoś Linuxa działającego w trybie LiveCD - ja polecam Ubuntu - i z jego poziomu przekopiować wszystkie potrzebne Ci pliki na pendrive, dysk wymienny itp.
Kubus94 bardzo dziękuję za radę, ale to rozwiązanie jest dla mnie jak dla użytkownika średniozaawansowanego w tematyce zbyt zawiłe. Może jest jednak jakiś prostszy sposób.
O jakim serwisie? Zupełnie nie rozumiem co ty do mnie mówisz…
Przecież napisałem jasno - na 90% wraz z laptopem otrzymał płytki z obrazem recovery, a jeśli nie to powinien mieć obraz systemu na dysku, skąd jeszcze łatwiej go przywrócić…
I nie wiem zupełnie o jaki “servis” Ci chodzi?
To jest najprostsze rozwiązanie, które jeśli nie korzysta z programów, które długo się konfiguruje, może być najprostszym rozwiązaniem - bo tym sposobem przywróci system do stanu fabrycznego, zainstaluje łatki i programy i ma raczej pewność, że wszystko będzie działać…
Bo można bawić się w przywracanie systemu, ale licząc, że zanim da rady zdobyć płytkę z systemem, przywróci ten system i jeszcze go skonfiguruje…
Zwłaszcza, że takie rozwiązanie może wręcz pomóc przyśpieszyć system - pozbędzie się z rejestru pozostałości po odinstalowaywaniu programów, wszystkich wirusów i innych śmieci, które mogą być w systemie jeśli długo się go nie formatowało…
Edit:
To nie jest trudne rozwiązanie - jedynym problem jest odzyskanie danych, ale z tym też można sobie poradzić - pobiera się z witryny Ubuntu.com system (to jest pełni legalne!) i uruchamia się go z płyty, a potem podobnie jak w Windows metodą kopiuj wklej przenosi się dane na pendrive…
Jeśli sobie z tym nie poradzisz to faktycznie lepiej, żebyś zaniósł laptopa do jakiegoś serwisu, tam zrobią Ci to szybko i bez żadnego problemu…
Ponieważ nie posiadam żadnej płytki to chyba będę musiał oddać kompa w ręce jakiegoś fachowca. Ale jak pomyśle o powrocie do ustawień fabrycznych i utracie wszystkich danych to skóra mi cierpnie. Dziękuję wszystkim za cenne uwagi i cały czas mam nadzieję, że rozwiążę problem mniej boleśnie. Pozdrawiam.
Jak oddasz sprzęt w ręce jakiegoś dobrego specjalisty to nie wykluczone, że Ci przywróci laptop do stanu sprzed awarii - nam trudno jest cokolwiek polecać, bo możemy opierać się tylko na tym co ty opiszesz
Nieraz nie trzeba przywracać komputera do ustawień fabrycznych, niektóre firmy (np. HP) prócz takiego narzędzia umożliwiają użytkownikowi uruchomienie okienkowego przywracania systemu z poziomu narzędzia do przywracania ustawień fabrycznych. Nie wiem, czy takie rozwiązanie umożliwia także narzędzie Toshiby, ale warto sprawdzić.