Vista nie widzi stacji dysków CD-ROM/DVD

Od wczoraj mam problem. Nie pomaga aktualizacja sterowników przez system vista, odinstalowywanie i ponowne instalowanie tego sterownika. Jeden z napędów jest emulowany przez DAEMONA, a drugi to nagrywarka DVD LITE-ONa, która działała do tej pory bez problemów… Z obydwu urządeń nie moge korzystać - nie ma ich po prostu w “Mój komputer”… Menadzer urządeń wygląda tak:

U mnie podobny problem wystąpił po (bodajże) nieprawidłowym odinstalowaniu deamona… Poszedłem na łatwiznę i przywróciłem system po prostu z “punktu przywracania systemu” czy jakoś tak :smiley: i działało. Może usunięcie sterowników i restart pomogą? Bo gdy xp’ek nie wykrywał mi baterii :o w laptopie to takie działanie pomogło.

kurde - nie korzystam z przywracania systemu bo ogranicza mnie troche miejsce na dysku - na systemowej mam ok 3Gb wolnego w przypadku gdy wszystkie “tempy” poopróżniam… Odinstalowywałem już urządzenia, a automatyczna instalacja nei pomaga - wskazuje wiec sterowniki i dalej nic. Cały czas ten sam błąd…

Opis:

System Windows pomyślnie zainstalował oprogramowanie sterownika urządzenia, ale oprogramowanie sterownika napotkało problem przy próbie uruchomienia. Kod problemu: 19.

Podpis problemu:

Nazwa zdarzenia problemu: PnPDeviceProblemCode

Architektura: x86

Identyfikator sprzętu: IDE\CdRomLITE-ON_DVDRW_SHM-165H6S________________HS0D____

Identyfikator GUID klasy instalatora: {4d36e965-e325-11ce-bfc1-08002be10318}

Kod problemu PnP: 00000013

Nazwa sterownika: cdrom.sys

Wersja sterownika: 6.0.6001.18000

Data sterownika: 01-19-2008

Wersja systemu operacyjnego: 6.0.6001.2.1.0.256.6

Identyfikator ustawień regionalnych: 1045

Odinstaluj deamon tools i zresetuj komputer. Jeśli lite-on nadal nie będzie widziany przez system podczas pracy systemu odłącz taśmę nagrywarki, zresetuj kompa, pozwól na załadowanie systemu, podczas pracy systemu podłącz nagrywarkę i zresetuj kompa.

W biosie nagrywarka jest widziana?

P.S.

Zamiast sprawiającego problemy zawirusowanego syfu zwanego deamon tools używaj darmowego alcohol 52%.

…ale o co wam chodzi - z daemonem nic nie robiłem juz od prawie roku, wszystko działało bezproblemowo. wydaje mi się, że to nie w nim problem…

z odłączaniem i podłączaniem tasmy, restartowaniem juz się bawiłem - nie pomaga. W biosie wszystko ok.

ciekawy jestem co oznacza: “Kod problemu: 19”

Odinstaluj Daemona, potem kanały IDE i tylko sprawdź sytuację. Sterownik tego programu mógł ulec uszkodzeniu. Inne kroki znajdzie tutaj (zwłaszcza usuwanie kanału IDE): naprawa napędu

Kody błędów (dla Visty obowiązuje ta sama lista): http://support.microsoft.com/default.aspx/kb/310123/pl

problem rozwiązany przy pomocy podanej strony - dzięki. po uruchomieniu ccleaner’a wszystko stało się jasne - nero 9.0 z którego odinstalowaniem miałem problemy… ps.daemon został i wszystko śmiga jak wcześniej :wink:

pozdro

Witam

Ja mam dokładnie ten sam problem ale szczerze mówiąc to nie rozumiem ani słowa z tego co tu piszecie… Nie znam się na komputerach, czy moglibyście pomóc mi po polsku??? bo na prawdę się w tym nie orientuję, nie wiem jak wykasować sterowniki itp. bardzo proszę o pomoc ![-o<

tu masz stronkę: http://www.hotfix.pl/articles.php?article_id=14

postępuj tak jak tam jest napisane wszystko naprawdę krok po kroku - po polsku