Vista nie wykrywa napędu DVD


(Michael 79) #1

Witam.

Problem polega na tym że Vista nie widzi napędu nagrywarki DVD w komputerze.

A mianowicie zaczęło się dzisiaj w południe, kiedy rozpocząłem optymalizację rejestru systemowego za pomoca programu Tune Up Utilities 2009. Po analizie i ponownym uruchomieniu komputera program zoptymalizował rejestr i usunął błedne w nim wpisy. Zaraz po tym w prawym dolnym okienku ukazała mi się informacja że System Windows instaluje sterownik urządzenia ATA Device. Którego niestety po kilkukrotnych próbach nie udało się zainstalować.

Zorientowałem sie że prawdopodobnie system nie bedzie widział napedu i też tak się stało. I od godzin południowych walcze z tą zaistniałą sytuacją bez skutecznie:( Próbowałem również opcji przywracania systemu ale system przywrócił stan zaraz po optymalizacji rejestru po którym to najprawdopodniej usunął sterownik ATA Device :confused:

Próbowałem też usunąć w rejestrze w kluczu:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Class{4D36E965-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}

wartości LowFilters + UpperFilters ale problem w tym że nawet nie mam tych dwóch wartości w wymienionym kluczu.

W menadzerze urządzeń od tego czasu ukazuje sie wykrzyknik przy innych urzadządzeniach przylegający do ATA Device. Jka klikne na własciwości wyswietla mi:

To urządzenie nie jest poprawnie skonfigurowane. (Kod 1)

Nie został wybrany sterownik dla zestawu lub elementu informacji o urządzeniu.

Aby ponownie zainstalować sterowniki dla tego urządzenia, kliknij przycisk Zainstaluj ponownie sterownik.

Kiedy klikam zainstaluj sterownik nie moze go wyszukac i zainstalować.

Przejrzałem już większość for dyskusyjnych ale bez rezultatu.

Nawet nie mam możliwości zrobienia formatu gdyż naped nie czyta płyty.

Natomiast dodam że tacka napędu reaguje i sie otwiera.

Czy ktoś orientuje się w czym tkwi problem? Za każdą wskazówkę bądź radę będę naprawdę bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam serdecznie.

Fredi.

PS. Bios również nie wykrywa napędu. Wiec problem wydaje sie bardziej złozony.

Czy ktos wie co w tym wszystkim nie tak?


(Roman Atka) #2

Ten kod oznacza, że system nie miał możliwości skonfigurowania urządzenia. Aby rozwiązać problem, postępuj zgodnie z instrukcjami podanymi w oknie Stan urządzenia. Dodatkowo ten problem można rozwiązać, usuwając urządzenie w Menedżerze urządzeń, a następnie uruchamiając Kreatora dodawania nowego sprzętu w Panelu sterowania.

Zerknij tu http://www.poradykomputerowe.pl/awarie_windows/windows_vista_problem_z_napedem_cd_dvd-570.html i zapoznaj się także z tymi tematami

http://forum.dobreprogramy.pl/search.php :slight_smile:


(Michael 79) #3

No więc musze przyznać że problem po wielu godzinnych trudach rozwiązał się sam. Kombinowałem nie miłosiernie walcząc z tym ustrojstwem. I próbowałem rozmaitych prób z różnych porad i rad z for dyskusyjnych. W końcu wieczorem dałem sobie z tym spokój, i byłem już bliski pójścia ze szkrzyneczka następnego dnia do serwisu.

A tu budze się rano włączam komputerek i ku mojemu zdziwieniu już przy starcie systemu płyta która została w napedzie się bootuje i zaczyna się automatyczna instalacja Windowsa. :o ! Po anulowaniu instalacji Windowsa i załadowaniu systemu, oprogramowanie do nagrywarki zainstalowało się samoczynnie w prawym dolnym pasku. Gdzie po wejsciu na mój komputer widniała już moja nagrywareczka DVD :smiley: Uff co za radość! =D> :smiley: I z ‘bananem’ na twarzy przystępuje do dalszych obowiązków :smiley:

Mimo wszystko dziękuje Ci Romi za rady :slight_smile:

Ps. Najgorszy motyw to taki że nie wiem jak ten problem został rozwiązany, i podejrzewam że w dalszym ciągu ten problem pozostanie i pozostaje dla mnie nie zrozumiany.

Nie mniej jednak dziękuje i pozdrawiam serdecznie :slight_smile:

Fredi.


(Johny) #4

1.Instalowałeś jakieś odtwarzacze,które mogły podmienić sterowniki ASPII ?

2.Ewentualne niełączenie przewodów zasilania albo danych napędu,wysunięcie się wtyczki.

Mogłbyć też problem złego rozpoznania sprzętu,sam piszesz,że zainstalował się sterownik ATA Device,przykrył on dobrą konfigurację i przez to napęd znikł,aby uniknąć takich niespodzianek,robi się kopię rejestru przed jego optymalizacją,programy są coraz lepsze,wciąż jednak istnieje niebezpieczeństwo,że optymalizator usunie jakiś jednak potrzebny wpis z systemu,przez to ten błędnie może rozpoznawać np. urządzenie,którego wpis dotyczył