Zainstalowałem czysty system Windows Vista 32bit (x86) z serwis pack 1 na laptopie po czym doinstalowałem serwis pack 2 i kiedy uruchamiam Windows Update to szuka i szuka aktualizacji i coś tam robi zauważyłem że folder “SoftwareDistribution” w katalogu Windows po jakimś czasie zajmuje 495MB i nic sie dalej nie dzieje. Robiłem tak zatrzymywałem usługę aktualizacji i usuwałem ten folder lub zmieniałem mu nazwę lecz po ponownym uruchomieniu usługi aktualizacji dalej wyszukiwało a w/w folder znów zajmował 495MB.
Proszę o konkretną rade gdyż “wujek Google” podpowiadał różne rzeczy które nic nie wnosiły a jedna z nich wniosła tyle że nie mogłem uruchamiać plików *.exe ściągniętych z internetu co spowodowało tyle że znowu robiłem czystą instalacje systemu.
potem to Proszę pobrać plik skompresowany z następującego linku a następnie go wypakować. https://gallery.technet.microsoft.com/scriptcenter/Reset-Windows-Update-Agent-d824badc/file/162417/1/ResetWUEng.zip
Wypakowany plik proszę otworzyć i uruchomić plik ResetWUEng.cmd jako administrator (prawym przyciskiem myszy na plik, uruchom jako administrator).
Proszę potwierdzić przyciskiem (Y) a następnie proszę wybrać opcje 2. wyciąłem kawałek z rozmowy z microsoftem bo miałem ten sam problem z Vistą Home Premium X32 SP2 ten program możesz dać po tych 2 pierwszych lub po instalacji aktualizacji i na koniec WSUS offline i po tym windows Update powinien ruszyć a jak nie pomogło ci to napisz dalej lub skontaktuj się z microsoftem. Pozdrawiam :)
i po każdym użytym programie ponowny restart po każdej aktualizacji też po WSUS nie restartujesz kompa tylko włączasz Windows Update i zaczyna działać mi wyszukało po 3h
niestety umnie robiłem na laptopie czysta instalacje ze sp1 następnie doinstalowałem sp2 i jak włączyłem WU to zainstalowało najnowszego Windows Agenta i od tego czasu nic szuka szuka i ściąga coś do folderu softwaredystribution gdyż objętość jego rośnie do ponad 1GB i tak samo ze WSUS ofline pobiera aktualizaje lecz jak przychodzi do ich instalowania to mieli i mieli…