Vista - problemy z Thunderbird lub Firefox

Witam,

Od kilku dni pracuję w Windows Vista i borykam się z dość uporczywym problemem.

Na dzień dobry zainstalowałem Thunderbirda i Firefoksa - najnowsze dostępne wersje. Następnie programy ustawiłem jako domyślne dla systemu.

Ogólnie wszystko działa poprawnie z jednym wyjątkiem.

Opis problemu

Za pomocą Thunderbirda odbieram pocztę (np 3 maile w których są linki do dowolnych stron). Klikam w link z pierwszego maila i otwiera się on w Firefoksie. To samo z drugim linkiem - działa bez problemów. Niestety w trzecim mailu po kliknięciu w linka nic się nie dzieje.

Wyłączenie i ponowne włączenie Thunderbirda rozwiązuje problem i znowu mogę kilka linków otworzyć zanim pojawi się problem.

Wydawało mi się, że coś tam wiem na temat programów ze stajni Mozilli ale z tym problemem nie mogę sobie poradzić. Nie udało mi się również znaleźć informacji o podobnych problemach u innych użytkowników Visty.

Na koniec dodam tylko, że te same wersje programów działają poprawnie w Windows XP Pro SP2.

Czy ktoś z Was ma pomysł na rozwiązanie tego problemu?

No fakt jest to nie typowy problem. Posiadam rownierz te dwa programy od Mozilli i nie spotakalem sie z takimi problemami. Proponuje ustawic tryb zgodnosci w ktorym trzeba ustawic. Disable Visual Effects , Zgodnosc z Win XP SP2, oraz najwazniejsza Run is Administrator (cos takiego tam jest). Jesli to nie pomoze to moze jest to wina e-mail ktory Pan dostaje. A dzije sie to z wybrana liczba meili czy tylko z takimi z pod tego samego adresu ? Pozdrawiam

Zacznę od wyjaśnienia. Otóż maile to powiadomienia o nowych postach na pewnym forum. Wiadomo - maili jest sporo, pochodzą zawsze od tego samego nadawcy. Mam taki nawyk, że klikam we wszystkie linki w tych powiadomieniach i otwierają się wszystkie strony w Firefoksie. Dzięki temu czytam pierwszą dyskusję a w tle otwierają się kolejne.

Bardzo dziękuję za naprowadzenie. Uruchomiłem Thunderbirda w trybie zgodności zgodności pozwoliło rozwiązać problem. Dokładniej mówiąc na początku włączyłem opcje trybu zgodności, wyłączyłem efekty wizualne i ustawiłem uprawnienia administratora.

Później postanowiłem ograniczyć ilość włączonych ustawień. Okazało się, że wystarczy włączyć uprawnienia administratora aby rozwiązać problem.

Zastanawiam się czy nie ma jakiegoś zabezpieczenia w Windows Vista, który ogranicza możliwość jednorazowego otwarcia do 3 linków z 3 różnych maili przez jednego użytkownika.

Jedynym ograniczeniem jakie jest to ilosc jednoczesnych polaczen przed szkodliwymi wirusami i atakami DoS. Z Panskiej wypowiedzi rozumiem ze Firefox nadal nie dziala jak powinien ? U mnie firefox w sytuacjach otwarcia wielu linkow jednoczesnie powoduje to iz zajmuje duzo pamieci rarm (ok 100mb) i nastepuje wyciek pamieci (taki blad w firefoxie) vista to wytrzymuje na xp-ku moze dochodzic do blue screenow rzedu …07 itp. Pozdrawiam

Rozumiem, że każda zakładka w Firefox to oddzielne połączenie. Jeżeli ograniczenie dotyczy 3 jednoczesnych połączeń to może to być przyczyną.

Tylko dlaczego uruchomienie Thunderbirda z prawami administratora (tylko tutaj dokonałem zmian) obchodzi to ograniczenie.

Nie udało mi się jeszcze znaleźć informacji o możliwości zmiany ilości jednoczesnych połączeń z Vista, ale jak to zrobię to z całą pewnością sprawdzę.

Nie Firefox działa poprawnie, tzn. po wprowadzeniu zmian w Thunderbird otwierają się już wszelkie linki bez ograniczeń. Co do wycieku pamięci to w XP jak i Vista faktycznie ma to miejsce. Jednak przy 2 GB RAM nie stanowi to większego problemu. Pod XP nigdy nie miałem z tego powodu błędów chodź bywało, że Firefox zajmował 150 MB i więcej…

Nie chodzi o tu to ze zakladki to polaczenia, porostu kazdy program internetowy lub korzystajacy z polaczenia internetowego rezerwuje sobie polaczenia by moc komunikowac ze swiatem, forefox np bierze sobie 5 jednoczesnych polaczen po porcie TCP, nie jest to zalezne od ilosci zakladek ! Menadzer pocztowy obchodzi to polaczenie poniewaz tu jest tylko kwestia zgodnosci z systemem a firefox od poczatku mial takie problemy o ktorych pisalem wyzej.

W xp byl to program XPSpy lub cos takiego podobnego w nazwie.

Jasne, nie brałem pod uwagę innych aplikacji. W ramach testu wyłączyłem dodatkowe programy które łączą się z siecią np Miranda czy internetowe radio - powinno odpaść kilka połączeń.

Niestety nie ma to najmniejszego wpływu na liczbę stron jakie mogę otwierać klikając linki w mailu. Nadal mogę otworzyć wyłącznie 3 linki. Kliknięcie w 4 i kolejne nie wywołuje akcji. Oczywiście mówię tutaj o sytuacji kiedy Thunderbird nie działa z prawami admina. Włączenie stosownej opcji w zakładce Zgodność załatwia sprawę.

Złączono Posta : 15.12.2006 (Pią) 13:36

OK udało mi się rozwiązać ten problem. Sprawdziłem nowsze (jeszcze nieoficjalne) wersje Thunderbirda.

1.5.0.9 - bez zmian wymaga włączenia uprawnień admina

2.0 b1 - działa idealnie

Czyli pozostaje spokojnie zaczekać ma finalną wersję 2.0 Thundebirda. Zdaje się powinna być w tym samym czasie co premiera polskiej Visty.

PS

Jak ktoś chce to na FTP Mozilli jest polska wersja 2.0b1