Vista SP1 PL 32-bit - oryginalny DVD i sumy kontrolne

Witam.

Z góry przepraszam jeśli duplikuję wątki - niestety nie mogłem przejrzeć archiwum (od dłuższego czasu podczas prób wyszukiwania otrzymuję komunikat “Przepraszamy, ale nie możesz teraz użyć wyszukiwarki. Spróbuj ponownie za kilka minut.”).

Na komputerze taty muszę zainstalować “Windows Vista SP1 32-bit PL”.

Jako, że ostatni raz w domu bylem rok temu - nie mam dostępu do płyty instalacyjnej - wyparowała.

Ściągnąłem z Internetu obraz ISO oryginalnej podobno Visty, zaraz wypalę ją na DVD.

Chcę zainstalować ją używając numeru seryjnego naklejonego na obudowe laptopa taty i normalnie aktywować ją przez Internet lub przez telefon.

Problem jest taki - nie mam pewności, że ta Vista z rapidshare jest naprawdę idealną kopią oryginalej płyty z systemem, a nie jest modyfikowana przez kogoś np. vLitem (i że nie będzie przez to stwarzać problemów w przyszłości).

Druga sprawa, że wydaliśmy sporo pieniędzy na oryginalne oprogramowanie do tego laptopa i nie chcę być ‘na bakier z prawem’.

Moje pytanie do Was:

czy posiada ktoś oryginalny nośnik “Windows Vista PL 32-bit SP1” i mógłby (z ewentualną instrukcją z mojej strony) wydobyć z niej sumy kontrolne SHA1, MD5, itp. - aby sprawdzić czy posiadany przeze mnie nośnik instalacyjny jest faktycznie kopią oryginału?

Ograniczenia:

• Niestety odpadają wszelkie wersje z MSDN AA - są to wersje “Student” i o ile zainstalują się na moim kluczu, to nie aktywują sie (sprawdzałem).

• Odpadają rownież płytki “Recovery DVD”, dostarczane często z nowymi laptopami - chodzi mi o czysty, oryginalny nośnik instalacyjny Visty SP1 PL.

• Odpadają wersje obcojęzyczne i angielska Vista Business z polskim pakietem językowym - wprawdzie mój tata ma licencję na Vistę Business, ale zainstalowanie angielskiej wersji na polskim kluczu - nawet jeśli się powiedzie - jest nielegalne.

Z góry dziękuje za pomoc …

Z tego co mi wiadomo nie ma w sieci oryginalnego nośnika do ściągnięcia.

WojtekJ ,

Rejestrując się na niniejszym forum zobowiązałeś się przestrzegać jego regulaminu. Niestety, w tym momencie łamiesz go ponieważ nie używasz polskich znaczków (ą, ę, ź, ż, ć, ó, ł, ń). Proszę więc o poprawienie wszystkich swoich postów w tym temacie pod kątem polskich znaczków, przy użyciu przycisku zmien.gif

skoro masz oryginalny klucz do visty to możesz sobie zamówić w microsofcie za free płytkę z wersją visty pasującą do twojego keya:

http://www.microsoft.com/windowsvista/1 … fault.mspx

Dziękuję za radę. Zapomniałem wcześniej napisać, że tego już próbowałem.

Niestety otrzymuję komunikat “We’re sorry, the following error(s) have occurred: No Offer Found” :expressionless:

W poniedziałek skontaktuję się z HP (producentem laptopa) i spróbuję uzyskać nośnik od nich - mam nadzieję, że nie zignorują tematu.

sumy kontrolne itp masz na stronie msdn!!

a jak posiadasz konto w msdn albo msdn aa to możesz sobie sciagnać viste i aktywować na swoim kluczu.

A jak Ci może nie przyjmować na stronie MS??zreszta do zamawiania kopi windowsa służy inna strona MS a nie ta co podaliście

widać masz pirata

http://www.microsoft.com/windowsvista/1 … fault.mspx

To jest bzdura. :slight_smile:

Co do hashów:

File Name: pl_windows_vista_with_service_pack_1_x86_dvd_x14-29619.iso

Date Posted (UTC):4/21/2008 5:55:35 AM

SHA1:6cb2ddeaa894cffc7f7d12a83a1ac37548aa1467

ISO/CRC:C1BD3285

Sprawdzasz -> http://www.slavasoft.com/hashcalc/

źródło:

http://msdn.microsoft.com/en-us/subscriptions/downloads/details/default.aspx

lub

http://technet.microsoft.com/pl-pl/subscriptions/downloads/default(en-us).aspx

Jest, nawet wszystkie dostępne wersje. (patrz w linki wyżej)

Do oemu nie może.

Niekoniecznie musi mieć pirata.

Ostatnio przyszła do mnie znajoma, aby jej doprowadzić do użyteczności lapka acer (16 cali,2ghz, 3gb ram, jakiś gf, bluray), podzielić na partycje itp.

Po odpaleniu zdeczka się zdziwiłem ile syfu pakują w dzisiejszych czasach do laptopa z oryginalnym systemem za którego przecież do cholery płaci się nie małą kasę.

Wydaje mi się, że ten cały mit o tym, że vista jest be,fe,me bierze się z prostego powodu, ludzie kupują laptopy z vistą obładowaną śmieciem, po 3h pracy wkurzają się jakie to wolne, ślamazarne i piszą na forach, plotkują po znajomych 'vista to szajs, wolne, zamula itp. itd. ’ , każdy coś od siebie doda i tak powstają niestworzone historie. A prawda jest taka, że xp obładowy tym samym śmieciem działałby tak samo (lub gorzej) jak ta vista.

ale do rzeczy:

Wiesz co zrobiłem?

Wywaliłem wsio wraz z recovery (które i tak wg. mnie g… daje, z tego powodu, że nawet jak wsio łącznie z patrycjami poustawiasz po swojemu to system przy rekowerce tak czy siak wywali wsio i stworzy swoje fabryczne rozmiary patrycji itp.)

Zainstalowałem jej właśnie takiego ‘pirata’ 1:1 z torrenta,bez podawania klucza, następnie aktywowałem online używając klucza spod naklejki.

Producenci sami sobie szkodzą nie dołączając do komputerów płyt z systemem, tylko zasyfione recovery na płycie/ukrytej partycji.

Pozdr.

co to za bzdura! !!

wlasnie do wersji msdn i msdn aa najwiecej kluczy pasuje prawie wszystkie.

i jest najmniej problemow z aktywacja.

a jak wypalić płytkę z takiego msd-na z rozszerzeniem *.sdc

odpowiedzi poszukaj tutaj

Odpowiem na teksty w stylu "co to za bzdura! !!

Jak juz pisalem - “o ile zainstalują się na moim kluczu, to nie aktywują sie (sprawdzałem)” - i oznacza to, ze :

instalowalem system, ktory legalnie sciagnalem z MSDNa Academic Aliance, gdy bylem jeszcze studentem (identyczna wersja jak ta na laptopie), zainstalowalem go uzywajac wlasnego klucza (ktory zostal zaakceptowany - o tym pisalem wyzej), ale nie bylo mozliwosci aktywacji tego systemu (ani przez Internet, ani przez telefon ).

Nie szukalem oczywiscie w necie zadnych kluczy rejestracyjnych pasujacych do systemu z MSDN, bo mnie to po prostu nie interesuje - na laptopie mam klucz rejestracyjny systemu Vista Business PL i jest to jedyny klucz, przy ktorym zainstalowany system pozostanie legalnym (a legalnosc jest dla mnie calkowitym priorytetem, nie bawie sie w piraty).

Jezeli macie sie wypowiadac na ten temat, prosze - czytajcie wpierw ze zrozumieniem to co napisalem.

Nic nie poradze na to, ze system z MSDN nie aktywuje sie - powiem szczerze, ze dla mnie najwygodniejsza zdecydowanie rzecza byloby zainstalowanie systemu sciagnietego z MSDN AA - gdyby to dzialalo, nie musialbym przejmowac sie niczym wiecej. Niestety … tak to nie dziala.

Dzieki za rade, ale sprawdzalem sumy kontrolne z MSDNa juz wczesniej - obraz, ktory sciagnalem z Internetu mial sumy kontrolne inne niz na MSDNie.

Podejrzewam, ze podawane tam byly tylko sumy kontrolne obrazow MSDNowych, a nie obrazow ‘sklepowych’.

Zanim ktokolwiek zarzuci mi pisanie bzdur - niech wyedukuje sie mocniej w temacie - to nie ja stworzylem taki problem, ale niestety mialem z nim do czynienia.

Dodane 12.01.2009 (Pn) 0:04

Dodam jeszcze co nieco. W końcu udało mi się skopiować Vistę z oryginału.

SHA1: 5b23a008db6b4aa2ff743e1098d2185ae354e551

MD5: 9163140b7d84591858006f64edb77192

CRC32: c3544abe

Na stronie http://technet.microsoft.com/pl-pl/subs … ault(en-us.aspx nie ma żadnego obrazu Visty w języku polskim, który posiadałby takie sumy kontrolne.

Co to oznacza? Wychodzi na to, że na technecie nie umieszczono wszystkich wersji, być może tylko MSDNowe?

To kolejna z moich “bzdur” ?