Witam.
Z góry przepraszam jeśli duplikuję wątki - niestety nie mogłem przejrzeć archiwum (od dłuższego czasu podczas prób wyszukiwania otrzymuję komunikat “Przepraszamy, ale nie możesz teraz użyć wyszukiwarki. Spróbuj ponownie za kilka minut.”).
Na komputerze taty muszę zainstalować “Windows Vista SP1 32-bit PL”.
Jako, że ostatni raz w domu bylem rok temu - nie mam dostępu do płyty instalacyjnej - wyparowała.
Ściągnąłem z Internetu obraz ISO oryginalnej podobno Visty, zaraz wypalę ją na DVD.
Chcę zainstalować ją używając numeru seryjnego naklejonego na obudowe laptopa taty i normalnie aktywować ją przez Internet lub przez telefon.
Problem jest taki - nie mam pewności, że ta Vista z rapidshare jest naprawdę idealną kopią oryginalej płyty z systemem, a nie jest modyfikowana przez kogoś np. vLitem (i że nie będzie przez to stwarzać problemów w przyszłości).
Druga sprawa, że wydaliśmy sporo pieniędzy na oryginalne oprogramowanie do tego laptopa i nie chcę być ‘na bakier z prawem’.
Moje pytanie do Was:
czy posiada ktoś oryginalny nośnik “Windows Vista PL 32-bit SP1” i mógłby (z ewentualną instrukcją z mojej strony) wydobyć z niej sumy kontrolne SHA1, MD5, itp. - aby sprawdzić czy posiadany przeze mnie nośnik instalacyjny jest faktycznie kopią oryginału?
Ograniczenia:
-
Niestety odpadają wszelkie wersje z MSDN AA - są to wersje “Student” i o ile zainstalują się na moim kluczu, to nie aktywują sie (sprawdzałem).
-
Odpadają rownież płytki “Recovery DVD”, dostarczane często z nowymi laptopami - chodzi mi o czysty, oryginalny nośnik instalacyjny Visty SP1 PL.
-
Odpadają wersje obcojęzyczne i angielska Vista Business z polskim pakietem językowym - wprawdzie mój tata ma licencję na Vistę Business, ale zainstalowanie angielskiej wersji na polskim kluczu - nawet jeśli się powiedzie - jest nielegalne.
Z góry dziękuje za pomoc …