Vista wolno startuje


(Franio194) #1

Siema :smiley:

Mój problem polega na tym że jest pasek ładowania systemu później czarne tło ( ok. 2 minut ).

Jeśli już się włączy to czekam 5 minut aż zacznie "normalnie" działać ( wszytko sie wolno ładuje)

Mam Asusa F5sr, laptop ma rok, kupiłem go kilka miesięcy temu i po kupieniu normalnie działało.

Czarne tło zrobiło sie niedawno, czy to może być spowodowane tym, że mam Viste Home Premium 64 bit a mam tylko 2GB ram ?


(Aleksander) #2

Miałem podobny problem - przy podobnej konfiguracji. Próbowałem różnych sposobów, jednak kłopot się pogłębiał - czas startu Visty wydłużał się; bywało z tym różnie, w ekstremalnych przypadkach czarny ekran znikał dopiero po 10-15 minutach. Czasami udawało się wystartować system bez czekania,w większości jednak przypadków trwało to długo.

Problem został usunięty po wymianie RAM - któregoś dnia komputer po prostu trwale utknął na "czarnym ekranie" i uznałem, że właśnie od RAM zacznę sprawdzanie sprzętu.


(Franio194) #3

Aha, to sie dobrze składa bo musze wymienić ramy a moje sprzedaje w tych dniach. :smiley: Dzięki bardzo za pomoc wiem przynajmniej co może być przyczyną.


(Aleksander) #4

No to ładnie, mam nadzieję, że poinformujesz kupującego o potencjalnych problemach ze sprzedawanym towarem?


(Franio194) #5

Miałem już kiedyś kłopoty z ramami, i wiem jak wyglądają. Po prostu mam za mało ram jak na 64 bit viste, więc ramy nie są uszkodzone. A jak by były to bym ich nie sprzedawał, sprzedaje dużo rzeczy na allegro i kitu ludziom nie wciskam :smiley: Tak więc nie masz co sie martwić


(Bdogieros) #6

proponuje powylaczac niepotrzebne uslugi, a juz na pewno indeksowanie, sam mam viste i wiem jak ten problem wyglada, po wylaczeniu niepotrzebnych uslug vista startuje prawie jak windows 7


(Franio194) #7

A jak wyłączyć to indeksowanie ? Z usług to nie mam nic praktycznie, jedynie eset i bit torrent sie włącza a to indeksowanie to nie wiem nawet co to jest, jak możesz napisz jak wyłączyć.


(Bdogieros) #8

ok to napisze

panel sterowania->narzedzia administracyjne->usługi

oczywiscie badz ostrozny przy wylaczaniu uslug


(Dimatheus) #9

Hej,

A czy wspomniane problemy nie pojawiły się przypadkiem po jednej z aktualizacji, a mianowicie po aktualizacji platformy systemu Windows Vista??

Pozdrawiam,

Dimatheus


(Franio194) #10

Nie potrafie tego określić, bo viste mam oryginalną więc ją akutalizuję :smiley:


(Dimatheus) #11

Hej,

Ok, ale jeśli wiesz, że ciemny ekran robi Ci się - załóżmy - od 5 tygodni, to można sprawdzić w historii aktualizacji, czy przypadkiem wtedy nie instalowała się wspomniana poprawka i w ogóle czy w tym okresie coś było instalowane z łatek od MS. :slight_smile:

:arrow: Jaką masz w lapku kartę graficzną??

Pozdrawiam,

Dimatheus


(Franio194) #12

Karte Mam ATI Mobility Radeon HD 3470, 512 mb,


(Dimatheus) #13

Hej,

Udało Ci się sprawdzić, czy przed wystąpieniem problemu nie była instalowana poprawka, o której pisałem??

:arrow: Czy przed wystąpieniem problemu nie dokonywałeś aktualizacji sterowników bądź innych programów??

:arrow: Może przydatne okaże się przeczyszczenie folderu Prefetch w katalogu Windows. Usuwasz wszystkie pliki oprócz pliku Layout.ini. Dzięki temu pozbywasz się informacji o programach, które mogą już dawno być odinstalowane z systemu, a w czasie jego startu, system wciąż może próbować się do nich odwołać.

Podobne zachowanie zauważyłem u siebie na karcie GeForce 9300 M GS w systemie Vista - tyle że czarny ekran trwa jakieś 5 sekund. I spowodowany jest wspomnianą przeze mnie aktualizacją.

Pozdrawiam,

Dimatheus


(Franio194) #14

Wyłączyłem indeksowanie i lepiej działa po włączeniu. Jak sie załaduję Vista jest zapraszamy, ale przez jakies 30 sec może więcej widać tylko myszkę i czekam na załadowanie. A co do aktualizacji to jak sie okaże, że to przez to to trochę lipa, bo wole aby vista była z aktualizacjami, przeczyszczę ten folder. :smiley:

@EDIT

Aktualizacji nie sprawdzę bo jakiś tydzień temu robiłem nowy punkt przywracania systemu :frowning: Przeczyściłem folder, strasznie dużo plików, może po prostu mam około 70 GB zajętych, jak komp był świeżo po zainstalowaniu visty to było ok, z czasem sie nazbierało programów i muli. Ale zauważyłem, że po włączeniu kompa mam ponad 1,3 GB pamięci zżeranej w wydajności a procesor około 2%. Teraz jest tylko 900 mb pamięci pochłoniętej i nie wiem dlaczego jak włączę grę Quake III Arena to mam 90% procesora i po chwili gra sie zacina... Jak lepsze gry wymaganiami, mi spokojnie chodzą.


(Bdogieros) #15

jak wspomniałem wcześniej, vista ma dużo niepotrzebnych usług, które przy normalnej pracy zwykłego użytkownika są niepotrzebne, musisz sam sobie określić co tobie się przyda a co nie


(Franio194) #16

Przyznam sie, że nie znam sie na tych usługach... A tej Visty troche nie trawie :-x Wolałbym XP, no ale już lepiej z Vista być i miec oryginała niż pirata XP, ale dodam, że miałem przez pewien okres XP i nie działał mi stan wstrzymania, czyli jak zamknęło sie klapę to było później czarne tło i laptop nie działał jedynie awaryjne wyłączenie po przez guzik działało. Wyłączyłem na razie kilka programów, uruchamiających sie razem z systemem i zauważyłem lekką poprawę po włączeniu kompa :smiley:


(Bdogieros) #17

cóż mogę dla ciebie jeszcze zrobić, polecam to a zwłaszcza autoruns

http://technet.microsoft.com/en-us/sysinternals/default.aspx


(chris_au) #18

miałem to samo. migał mi ten parszywy zielony pasek w Viście i komputer się nie włączał a jak już był BSOD. najlepszym lekarstwem okazało się wyrzucenie VIśty do kosza. Ona jest gorsza od Windows ME (który nota bene nie był zły). Nawet instalacja najnowszych sterowników nie pomogła ani konfiguracja zasilania usług itp.


(Bdogieros) #19

po odpowiednim odchudzeniu i potraktowaniu vista jest jednym z lepszych systemów, windows 7 jest zbudowany na viscie


(Piotrkijak) #20

Tak dokładnie, to na kernelu Visty odpowiednio zmodyfikowanym.

Co do problemu, to defragmentacja oraz przeczyszczenie rejestru powinne pomóc. Powyłączaj też programy z autorunu. Najlepiej byłoby, jakbyś pobrał, albo skopiował od kogoś obraz Visty Home Premium, sformatował c: i wgram system z płytki na swój klucz, bo te systemy zainstalowane na laptopie są właśnie zawalone do niczego potrzebnym softem, który uruchamia się razem z systemem i przez to system wolno pracuje.