Vista - wymagania

Ja czytałem, że finalna wersja visty ma być już tak zoptymalizowana, żeby poszła normalnie na słabszych kompach - oczywiście po wyłączeniu pewnych “bajerów”, ale i takie gadgety jak aero glass mają też nie żreć tak zasobów. No niestety wersja beta visty z rakietą nie ma wiele wspólnego. Ja mam celerona 2,4 512 ramu, geforce fx 5200 128mb, dyski 80 i 30 więc nie porywam się na betę visty, poczekam na oficjalną wersję i opinie o tym.

A ja słyszałem, że jest taki program od m$, któy sprawdza nasz komputer po to, by sprawdzić czy Vsita będzie chodziła bez żadnych przeszkód…

a jaki to program tez o nim czytałem ale niewiem skad go sciagnac, podajcie link

Chyba chodzi Wam o to :wink:

Nie wiem czy Widwows Vista zadziała na moim kompie!

Mam:

-Procesor Intel Pentium 4 HT

-80 GB dysk twardy

-Kartę N-Vidia GE FORCE 5200 FX

I 126 RAM

rocky11 zapomnij ;]

SZKODA :smuteczek:

Złączono Posta : 19.07.2006 (Sro) 20:23

A ok. ilu zł musiałbym wydać na RAM ?

150 - 170 za kostkę 512 :wink:

150 - 200zł.

hmmmm… a mi pójdźie? konfiguracja niżej…

winxp_15 pójdzie.

Poszukajcie sobie zresztą wymagań na vistę i porównajcie czy macie lepszy sprzęt czy gorszy

Wymagania też nie raz były na tym forum nie wspominając o vortalu ;] :!:

512mb mam a potrzeba 1 GB:(

Nie wiem od kiedy.

Zobacz pierwszą stronę: wystarczy 256MB ramu.

Owszem system pewnie będzie mulił przy aero glass na 512 ale dopiero po pewnym czasie (godzina, dwie) albo od razu przejdzie na aero black (bez przezroczystości)

hmmm… jak będźie finalna wersja to sie zobaczy, tylko jaka wybrac bo chyba 6 ma ich byc :x

Bierzesz taką która Ci odpowiada i na którą Cię stać.

Tu nie ma nic więcej do gdybania bo premiera za pół roku i do tego czasu ilość wersji visty może się zmienić na + albo na -

z PC Format 8/2006

W takim raźie dźiękuje ale chyba zostane przy xp juz przez cały czas wymagania jak do dobrej gry w której grafa jest super, ale jak będźie to pozycze id znajomego i przestestuje sobie na inna partycje zainstaluje

Wymagania z VISTY zmieniają się praktycznie z dnia na dzień. Napewno wersja Finalna pójdzie na słabszym kompie niż to podaje obecnie PC Format. Poza tym takie wymagania mają BETY, które nie są jeszcze dopracowane. Napewno Microsoft chcąc sprzedać swój nowy system weźmie pod uwagę wszytskich userów a nie tylko tych, którzy mają zamiar co rok kupować nowego kompa z MAX sprzętem. Wydaje mi się, że jak narazie dyskusje na temat wymagań Visty nie są wskazane. Takie wymagania ma tak jak zresztą podkreslam BETA Visty, która ma bardzo dużo niedociągnięć. Przypuszczam, że wersja finalna powinna płynnie chodić na 256MB ramu i procku 1.2 Ghz. Tak mi się wydaje. Grafa coś koło 64MB i nie powinno być problemów. Pożyjemy zobaczymy… Ja narazie się nie podniecam, jak się pojawi oficjalna a zarazem finalna wersja VISTY pewnie ją wypróbuję. Narazie próbowałem BETE 2 i :x :x :x . Mam nadzieję, że większość rzeczy się w tym zmieni :roll:

Wy chyba zarty sobie stroicie. Rozbroil mnie cytat na pierwszej stronie 233 mhz procek i 256 ramu. Jak nie masz min 512 ramu sobie odpusc Viste. A to i tak mało. Wg testu (jak znajde linka zapodam) system po zaladowaniu zajmuje 400 mb pamieci.

Nie wierze również że wersja finalna będzie płynnie chodzić na 1.2 GHz i 256 ramu. Win XP przy 256 ramu chodzil plynnie, ale i tak przy profesjonalnej pracy 256 to bylo stanowczo za malo. Vista moze Ci pojdzie na 256 jak wylaczysz wszystkie efekty graficzne.

jeden mówi ze ma wymagania wyższe, drugi że na jego słabym sprzecie chodzi bez zaciachów, wiec jak to jest?

Moj komputer Athlon 64 3000+, 512ddr ram, radeon 9250 - czy tu pojdzie w miarę płynnie i czy będzie mozliwe włączenie aero glass??

:slight_smile: jakby mam podobny komp :slight_smile: tak odpali jak najbardziej :slight_smile: