Visual Basic Express 2008: Problem z kompilacją programu

Mam taki problem że kompilator jakby pamięta poprzedni kod który napisałem czyli…

Pisałem program i nie było tam żadnych błędów a wyniki matematyczne się nie zgadzały.

Żeby upewnić się czy to nie Mój błąd ustawiłem w jednym miejscu instrukcję MsgBox która wyświetlała mi wartość

zmiennej w pewnym miejscu. Okazało się że kod działa w porządku. Podejrzewałem że kompilator “zmienia” sobie kod

podczas kompilacji. Moje przypuszczenia potwierdziły się gdy usunąłem instrukcję MsgBox a okno dalej się pokazywało.

Jak naprawić taki błąd bo żadne z moich dużych programów nie mogą zadziałać bo mimo że wszystko robię dobrze to

program zamienia mi kod na inny?

Kompilator nie zmienia Ci kodu na inny, tylko uruchamiana jest starsza wersja - prawdopodobnie masz błędy kompilacji i ustawiłeś sobie, by włączała się ostatnia działająca wersja. Zobacz “Error list” i ewentualnie odznacz odpowiednią pozycję w ustawieniach(Project and Solutions->Build and Run w VS 2012).

Ale gdy uruchamiam program nie mam żadnych błędów…

Jeśli wybrałeś, by uruchamiała się ostatnia dobra kompilacja, to Visual Studio nie podświetli okna z listą błędów, tylko najzwyczajniej w świecie uruchomi ostatnią wersję. Wyczyść solucję(PPM na solucji -> Clean Solution) i spróbuj jeszcze raz. Jeśli na pewno nie ma błędów, to prawdopodobnie masz problem z innymi ustawieniami albo masz wadliwą instalację VS. Wtedy reinstalacja byłaby wskazana(najlepiej do wersji 2012, bo 2008 to już lekki staroć).

Zrobiłem taki eksperyment…

Usunąłem stary wygenerowany plik programu z myślą że kompilator utworzy nowy…

I tak było, nowy program był zgodny z kodem.

Więc problem chyba rozwiązany…

A tak na marginesie:

Chciałbym nowszą wersję Visual Studio ale mam Windowsa XP i nie mogę pobrać nowszej wersji…

A 2010 nie działa?

Od tego masz nawet opcję Clean Solution :slight_smile: Warto jej użyć gdy dzieją się dziwne rzeczy, bo czasem może pomóc :wink: Drugą przydatną ocją jest Rebuild Solution.

Jeszcze może być tak, że masz wyłączoną automatyczną kompilację przy uruchamianiu, gdy plik wykonywalny jest nieaktualny(w VS 2012 da się to zmienić w ustawieniach IDE -> Projects and Solutions -> Build and Run).

VS 2010 jest dostępny na XP.

Też tak myślałem że 2010 jest na XP, ale nie mogę jej zainstalować.

Z całego VS 2010 mogę zainstalować tylko Visual C# 2010 Express…