Zainstalowałem DirectX SDK June 2007. W VS2005 w Tools->Options, sekcja VC++ Directories w liście Include files, i Library files nie ma zainstalowanych plików. Więc ręcznie podaje ścieżki do katalogów. Mimo to przy próbie kompilacji prostego przykładu wyskakują mi błędy typu undeclared identifier. Gdy skompiluję gotowy projekt, działa, więc o czymś musiałem zapomnieć. Czy coś pominąłem czy źle zrobiłem?
Co rozumiesz przez gotowy projekt? Jeden z projektów z podkatalogu w ścieżce instalacyjnej DX SDK? Jeśli tak to zwróć uwagę na to co i jak jest załączone w opcjach projektu, który kompilujesz. We właściwościach projektu masz podane (prawdopodobnie relatywne) ścieżki do katalogów z bibliotekami i plikami nagłówkowymi. Upewnij się, że te właśnie katalogi dodałeś do globalnych ścieżek VS. Pobaw się też kolejnością ścieżej w ustawieniach VS (ma to znaczenie).
Ponadto zwróć uwagę na różnice różnych ustawień Twojego nowego projektu i tych przykładowych. Trochę to czasochłonne, ale najlepiej zrobisz to otwierając w dwóch instancjach VS przykładowy projekt i własny projekt - otwierasz właściwości proj. i porównujesz zakładka po zakładce.
Ciężko coś innego poradzić, bo ani się nie chwalisz źródłami ani konkretnymi komunikatami błędów. Opiszesz lepiej swój problem dostaniesz lepszą odpowiedź. Na “coś nie działa” mogę tylko odpowiedzieć “coś źle zrobiłeś”…