VLAN - jak ustawic?


(Krzysiek_PL_) #1

Witam, 

 

obecnie posiadam Edgerouter Lite 3. W nim mam eth0 WAN, eth1 sieć z publicznymi IP, eth2 siec LAN. Do eth1 mam podłączony jestem switch GS108 i do niego 3 serwery. Do eth2 mam podłączony drugi switch GS108 i do niego 7 komputerów. 

 

Wczoraj kupiłem używanego switcha Netgear GS724T v2 lub v3. 

 

Chce go zamontować w obecnej sieci. Moja sieć publiczna i prywatna LAN chce postawić jako dwa osobne VLANY na eth1 EdgeRoutera. Nie mam z tym problemu. Tworze VLAN wpisuje ID (100 dla sieci publicznej i 120 dla sieci LAN prywatnej, ustawiam adres IP. 

 

Problem mam ze switchem ponieważ nie wiem kiedy ustawiać tagowany port a kiedy nie tagowany. 

 

W switcha chce sie podpiąć tak:

port1 - internet VLAN 100i 120

porty 2-7 - VLAN 100

porty 8-22 - VLAN 120

 

Kiedy powinnienem ustawić port tagowany, a kiedy nietagowany? Podczas tworzenia VLANow na routerze nie mam możliwości wyboru tag lub untag.

 

jeszcze bede potrzebował jednego VLANa dla drugiej sieci wifi przeznaczonej dla gości.

 

sprzet sieciowy:

router UBNT EdgeRouter Lite-3

switch Netgear GS724T v2 lub v3

access point 1: UBNT UAP-AC-PRO

access point 2: CISCO WAP4410N

 

dzieki za wszelkie info :slight_smile:


(Krzysiek_PL_) #2

Tak to powinno wyglądać?

Czy na porcie 1 muszę mieć włączony Trunking?

 

 

vlan-1-100-120.png


(Kromal) #3

Hej,

 

Port tagowany to port na którym “informujesz” switch aby sprawdzał ramkę ethernetowa  na podstawie tzw TAG. Na polski port gdzie puszczasz ruch na więcej niż jednym VLANEM - dzięki dodatkowej informacji w ramce switch wie która ramka należy do którego vlan.  Także port Numer 1 zgodnie z twoim rysunkiem powinien być tagowany.  Ustawienia dla VLAN 100 i VLAN 120 (Porty)również są ok. Jedna rzecz z mojego doświadczenia z netgerami nie wiem czemu ale często przy takim ustawieniu musiałem również dla vlanu numer 1 ustawiać Untagged na wszystkich portach- w momencie gdy tego nie ustawiłem brak było komunikacji - taki problem miałem tylko z netgearem.

 

Jeżeli chodzi o WIFI pamiętaj że jeżeli chcesz aby na jednym AP były dwie sieci wifi to port do AP również musi być tagowany. 

 

Mam nadzieję że te informację jakoś pomogą. 

 

 


(Krzysiek_PL_) #4

Dzieki za pomocne info! 

Jutro bede walczył. Co do VLAN1 czytałem gdzieś o tym. 

 

Co do AP będę miał dwie sieci i zrobię tak jak pisałeś.

 

port trunk na switchu muszę mieć włączony przy tej konfiguracji?


(Kromal) #5

Hej,

 

Tak, do AP musisz mieć uruchomiony port trunk(tagowany) . Gdyż do AP muszą dochodzić różne vlany jeżeli chcesz zrobić różne sieci WIFI.

Oczywiście musisz ustawić również AP aby wiedziały z którego vlan ma korzystać która sieć.

 

 

Vlan 1 zazwyczaj określa się jako vlan natywny jest to jedyny vlan który na porcie tagowanym jest nie tagowany - zazwyczaj jest to vlan wykorzystywany do komunikacji innych protokołów ja spanning tree etc. Dlatego ustaw go jako untagged na wszystkich portach zgodnie z moim wcześniejszym postem).

 

 

Ważna rzecz jeżeli chodzi o nazewnictwo:

 

Port Tagged (tagowany) w większości sprzętu używana nazwa  = Trunk w cisco   - to to samo ale np  trunk w netgear oznacza agregację portów.

Port Untagged (nietagowany) w większości sprzętu używana nazwa = Port Access w cisco 

 

Także musisz uważać o co prosisz gdyż ustawienie portu Trunk na netgearze w tym momencie określa że chcesz użyć agregacji portów :slight_smile: to tak na marginesie :slight_smile:

 

Spróbuj na sprzęcie jak będą problemy pisz będziemy pomagać :slight_smile:


(Krzysiek_PL_) #6

Hej,

 

na routerze ustawiłem:

eth0 WAN [pppoe]

eth1 - off

eth2: 192.168.0.1/24

vlan2.1 - ustawiony bez adresu

vlan2.50 10.10.0.1/16 - to jest dla sieci WIFI dla gości

vlan2.100 81.150.xxx.xxx/28 - tutaj mam sieć z moimi 5 publicznymi adresami IP

vlan2.120 192.168.1.1/24 - moja sieć produkcyjna

 

Również ustawiłem serwer DHCP dla eth2, vlan2.50, vlan2.120

 

Na switchu ustawiłem porty tak jak rozmawialiśmy. PVID chyba dobrze ustawiony?

 

gs724tv2-pvid-vlan.png

 

AP ma adres 192.168.0.50, a sieci  mają inny. siec1 192.168.1.0 i sieć dla gości 10.10.0.0

Switch również jest wstanie pobrać IP i posiada adres 192.168.0.40

Adresy IP dla AP, switch ustawiłem na sztywno.

Całość działa jak należy! Dzięki za pomoc!