Witam, piszę pracę i potrzebuję pewnych objaśnień. Oto opis problemu i moje pytania:
(Poniżej przedstawiam rysunek 1. Jeżeli go nie widać proszę nacisnąć parę razy F5).
Separacja pomiędzy VLAN 1-4 powoduje, że należy wykorzystać urządzenie, które jednocześnie nadal pozostawi je w separacji, ale umożliwi dostanie się do routera zapewniającego dostęp do Internetu. Odpowiednio skonfigurowany firewall mógł do niedawna pełnić tę rolę. Było to jednak okupione wydajnością z definicji mniejszą niż szybkość przełączania.
W dzisiejszej dobie stosuje się przełączniki wyposażone w mechanizm wspólnot sieci wirtualnych (ang. community VLAN). Mechanizm ten pozwala nawiązać relację pomiędzy sieciami wirtualnymi w taki sposób, że jedna z nich jest uprzywilejowana i może komunikować się z pozostałymi. Jednocześnie nie powoduje to przełączania ramek pomiędzy sieciami nieuprzywilejowanymi, czyli separacja sieci VLAN zostaje zachowana.
VLAN 6, zawierający serwer FTP jest moją osobistą modyfikacją do oryginalnego rysunku.
Czy to co zostało przedstawione na rysunku 1 można wykonać w oparciu o jeden przełącznik zarządzalny warstwy 3 oraz dwa zarządzane warstwy 2.
Czy mogą istnieć dwie sieci wirtualne uprzywilejowane mogące komunikować się z pozostałymi – aby VLAN’y 1-4 miały dostęp do Internetu i serwera FTP, ale by VLAN’y 1-4 nie mogły komunikować się wzajemnie.
Jaką należy zastosować adresację dla poszczególnych komputerów w VLAN 1, VLAN 2, VLAN 3 i VLAN 4. W szczególności:
• Adres IP ?
• Maska podsieci ?
• Brama domyślna ?
• Adres DNS ?
Jaką należy zastosować adresację dla routera sprzętowego (na porcie LAN) i serwera FTP
Korzystałem z następujących materiałów: