Cześć wszystkim, pytanko w temacie VLANów na MT jestem zupełnie „świeży”, do tej pory działałem w tym aspekcie na TP-LINKU i Dryteku i było to dość przejrzyste.
W przypadku MT metod konfiguracji jest wiele, wyjaśnijcie mi pewne kwestie,
pierwsza sprawa to sprzęt jaki wybierzemy i od tego zależy czy VLAN będzie obsługiwany systemowo czy sprzętowo…i kolejnym krokiem w zależności od tego są różne metody konfiguracji
jedni robia to za pomocą bridge, VLANs, inni omijają bridge i wykorzystują zakładkę SWITCH, aby stworzyć VLANy.
Chodzi mi o taką recepte w przypadku MT z tej serii… robisz to tak w przypadku tych MT robisz to tak…
Jak wy to robicie? trochę to zagmatwane w MT.
Konfiguracji jest wiele, bo zależy co chcesz osiągnąć. Ja generalnie traktuję MT jako router, od przełączania mam switche, więc z reguły nie tworzę bridgy, chyba ze z jakiegoś powodu są potrzebne. Bridge tylko niepotrzebnie obciążają CPU i mogą sprawić więcej problemów, niż pożytku. Mikrotik, z tego co pamiętam, zaleca używanie bridge zamiast switch chipów. Ponoć działa wydajnie z opcją HW offload.
Jeśli MT u Ciebie pełni tylko rolę routera i nie zamierzasz na nim przełączać pakietów (robić z niego przełącznika), to dodajeez tylko interfejsy VLAN do interfejsu fizycznego. Wówczas masz 802.1q, czyli tagowane ramki, a odtagowujesz na switchu.
Jeśli robisz bridge, dodajesz interfejsy VLAN do interfejsu fizycznego, dodajesz interfejsy fizyczne do bridge, ustawiasz VLANy na bridge, wskazujesz, który port ma być trunkiem, jeśli łączysz to ze switchem i na końcu włączasz VLAN filtering w ustawieniach bridge.
Wszystko jest ładnie opisane na wiki Mikrotika.
RouterOS 7 dodali SwitchOS, więc doszła jeszcze kolejna opcja konfiguracji VLAN na routerach Mikrotika