Witam, mam problem z VmWare Workstation Pro, otóż nie mogę w ogóle połączyć do gościa żadnego urządzenia USB, host go ma cały czas, nie pojawia się opcja, że gość zauważył nowe połączone urządzenie USB, tak samo wchodziłem w VM-> Removable Devices, szukałem tam swojego urządzenia USB, lecz tam także go nie ma, gość jakby w ogóle nie widział tego urządzenia, przed reinstalacją VmWare (bo musiałem ją zrobić) wszystko działało, musiałem wchodzić w VM->Removable Devices, ale za to VmWare widział USB, teraz go nie widzi, ktoś może wie o co może chodzić, bardzo bym prosił o pomoc.
Wersja systemu hosta Windows 10 (najnowsza)
Wersja systemu gościa Windows 10 (najnowsza)
przepraszam najnowsza czyli 1903, ta z maja.
Jaka wersja Worksation?
- próbowałeś wyłączyć VMki i jeszcze raz włączyć?
- to się wydarzyło po upgradze W10 do wyższej wersji, czy coś podobnego?
- próbowałeś testowo włączyć Worksation ‘uruchom jako administrator’?
Rzuć też okiem, czy też działą VMware ‘USB arbitration service’, zrestartuj go.
@bachus
Próbowałem wyłączać i włączać
Tak po upgradzie Win10
Teraz próbowałem jako administrator uruchomić i nic nie dało.
Co do usług to ja nawet tego nie mam jako “Running” lub po polsku “Działa”
Screen jak wszedłem w właściwości i kliknąłem uruchom:
Wersja Workstation
Tutaj dokładniej o co mi chodzi
Hej,
Czy w instalatorze VmWare masz możliwość wykonać instalację naprawczą (Repair)? Jeśli tak, wykonaj ją.
Pozdrawiam,
Dimatheus
Czyli masz odpowiedź.
Może jakiś ambitny AV to usunął?
Mam jedynie gdy chcę odinstalować, tam ma opcję Repair, spróbuję to zrobić.
@bachus Jest na to szansa, używam Malwarebytes i Defendera. Chociaż Malwarebytes nie mam włączonego w ogóle uruchamiam go gdy podejrzewam że może być jakiś wirus, więc Malwarebytes bym wykluczył, bo uruchamiam go tylko raz na jakiś czas. Mam spróbować wyłączyć defendera i wtedy spróbować kliknąć “Uruchom” w usługach?
Właśnie o to mi chodzi.
Spróbuj, w sumie niczym nie ryzykujesz…
Zadziałało (chyba) przejście przez setup i kliknięcie repair, trwało to kwadrans, ale czekałem, zrestartowałem komputer i gdy włączyłem miałem widoczne USB w VM->Removable Devices, chociaż też przy okazji przed restartem wyłączyłem antywirusa, mogło być to też to, ale mimo wszystko dziękuję Wam za pomoc.