VmWare brak możliwości połączenia urządzenia USB

Witam, mam problem z VmWare Workstation Pro, otóż nie mogę w ogóle połączyć do gościa żadnego urządzenia USB, host go ma cały czas, nie pojawia się opcja, że gość zauważył nowe połączone urządzenie USB, tak samo wchodziłem w VM-> Removable Devices, szukałem tam swojego urządzenia USB, lecz tam także go nie ma, gość jakby w ogóle nie widział tego urządzenia, przed reinstalacją VmWare (bo musiałem ją zrobić) wszystko działało, musiałem wchodzić w VM->Removable Devices, ale za to VmWare widział USB, teraz go nie widzi, ktoś może wie o co może chodzić, bardzo bym prosił o pomoc.
Wersja systemu hosta Windows 10 (najnowsza)
Wersja systemu gościa Windows 10 (najnowsza)
przepraszam najnowsza czyli 1903, ta z maja.

Jaka wersja Worksation?

• próbowałeś wyłączyć VMki i jeszcze raz włączyć?
  • to się wydarzyło po upgradze W10 do wyższej wersji, czy coś podobnego?
  • próbowałeś testowo włączyć Worksation ‘uruchom jako administrator’?

Rzuć też okiem, czy też działą VMware ‘USB arbitration service’, zrestartuj go.

1 polubienie

@bachus
Próbowałem wyłączać i włączać
Tak po upgradzie Win10
Teraz próbowałem jako administrator uruchomić i nic nie dało.
Co do usług to ja nawet tego nie mam jako “Running” lub po polsku “Działa”
Screen jak wszedłem w właściwości i kliknąłem uruchom:

Wersja Workstation
image

Tutaj dokładniej o co mi chodzi
image

Hej,

Czy w instalatorze VmWare masz możliwość wykonać instalację naprawczą (Repair)? Jeśli tak, wykonaj ją.

Pozdrawiam,
Dimatheus

1 polubienie

Czyli masz odpowiedź.
Może jakiś ambitny AV to usunął?

1 polubienie

Mam jedynie gdy chcę odinstalować, tam ma opcję Repair, spróbuję to zrobić.
@bachus Jest na to szansa, używam Malwarebytes i Defendera. Chociaż Malwarebytes nie mam włączonego w ogóle uruchamiam go gdy podejrzewam że może być jakiś wirus, więc Malwarebytes bym wykluczył, bo uruchamiam go tylko raz na jakiś czas. Mam spróbować wyłączyć defendera i wtedy spróbować kliknąć “Uruchom” w usługach?

Właśnie o to mi chodzi.

Spróbuj, w sumie niczym nie ryzykujesz…

1 polubienie

Zadziałało (chyba) przejście przez setup i kliknięcie repair, trwało to kwadrans, ale czekałem, zrestartowałem komputer i gdy włączyłem miałem widoczne USB w VM->Removable Devices, chociaż też przy okazji przed restartem wyłączyłem antywirusa, mogło być to też to, ale mimo wszystko dziękuję Wam za pomoc.

2 polubienia