Witam, mam dwie maszyny wirtualne postawione na VMware Workstation jedne to Windows Server 2008, druga to Windows 7. Chce aby te dwie MV widziały się po sieci ponieważ chciałbym podłączyć Windows 7 jako klienta domenowego do serwera. Jakich ustawień powinienem użyć aby osiągnąc ten cel. Próbowałem chyba ze wszystkimi ustawieniami niestety bez rezultalu.
w obydwoch maszynach wirtualnych w ustawieniach karty sieciowych ustaw NAT, maszyny powinny sie widziec oraz beda mialy dostep do internetu,
Spróbuj ustawić je za NATem i dodatkowo wyłącz w obu maszynach firewall’a. Teoretycznie najlepiej byłoby ustawić w obu maszynach połączenie mostkowe, ale z doświadczenia wiem, że w takim przypadku może pojawić się w sieci konflikt adresów IP (jakiś bug w programie VMware, bo z Linuksem i Windowsem XP wszystko działa jak należy)
Niestety przy tych ustawieniach maszyny wirtualne widza komputer matkę ale siebie nawzajem nie. Dodam jeszcze, komputery pobieraja adresy ip i dns automatycznie
W takim razie pozostaje tylko połączenie mostkowe i walka z problemem, o którym wspomniałem (jeśli się pojawi*).
* daj znać, czy się pojawił
jakie adresy IP maja maszyny wirtualne? jak wyslesz pinga z 2008 do 7 i na odwrot to co sie dzieje ? jest odpowiedz ? obie maszyny sa w tej samej grubie roboczej ?
Ustawiłem na oby dwóch maszynach wirtualnych połącznie NAT i reczne ip .
dla serwera
ip 10.0.0.11
maska 255.255.255.0
default gateway 10.0.0.11
dns brak
klient
ip 192.168.1.10
maska 255.255.255.0
brama 10.0.0.11
dns 10.0.0.11
niemoge pingowac zadnego z VM
ale na serwerze widze w otoczeniu sieciowym klienta nawet moge wejsc w jego pliki udostepnione.
edit: moge pingowac klienta z serwera ale tylko po nazwie komputera po ip nie
Z klienta niewidze serwera
Z doświadczenia wiem, że trzeba jeszcze wyłączyć firewalle lub dodać do nich wyjątki.
Już wszystko działa chyba jednak ten firewall blokował połącznienie. Mimo że komputery nie widzą się w grupie roboczej to udało mi się podłączyć klienta do domeny.
Dzięki wszystkim za pomoc.