Witam ! Tak jak w temacie ! Pobrałem program AVAST SECURE LINE używam 7 dniowej wersji próbnej i mam pytanie. Włączyłem go, dało mi IP na Portugalię, ale znacznie spadła prędkość mojego internetu…
Normalnie gdzie w speedteście miałem 160 mb /s teraz mam niecałe 20 mb/ s
VPN wykorzystuje zewnętrzne serwery pośredniczące. Sprawdź poleceniem tracert drogę pakietu. Dla przykładu (ukryłem niektóre znaki ** ):
C:\Users\fademind>tracert dobreprogramy.pl
Tracing route to dobreprogramy.pl [194.0.171.163]
over a maximum of 30 hops:
1 2 ms 2 ms 2 ms **** [192.168.1.1]
2 41 ms 41 ms 41 ms poz-***1.tpnet.pl [80.**.18.**]
3 42 ms 42 ms 41 ms poz-**.tpnet.pl [80.**.18.**]
4 46 ms 46 ms 47 ms war-ar8.tpnet.pl [195.205.0.10]
5 46 ms 47 ms 45 ms 80.50.106.106
6 45 ms 47 ms 47 ms nlb-redirects.xenium.pl [194.0.171.163]
Trace complete.
Jeżeli używasz VPN, to droga do serwera jest odpowiednio dłuższa i stąd spadki prędkości sieci i większe pingi. Coś za coś. IM bliżej znajduje się serwer VPN, tym prędkość i jakość połączenia jest lepsza. Jeżeli na przykład masz połączenie na poziomie 100 Mbit to koszt VPN to około 2 Mbit przy wybraniu serwera w Polsce. Im serwer znajduje się dalej od ciebie tym mniejszy koszt spadku prędkości i wzrost pingu.
Na marginesie : używam DNSów od https://1.1.1.1/ VPN nie jest potrzebny w Polsce, co innego za granicą, gdzie są ograniczenia terytorialne dla niektórych treści VOD.
Oczywiście, że jest potrzebny. Nie wyobrażam sobie podpięcia pod publiczne WiFi (lotnisko, knajpa, hotel) bez VPN.
A co do spadków prędkości: ten typ tak ma. Np. Proton, którego używam, reguluje prędkość w zależności od “poziomu uczestnictwa” - najtańsze konta mają najniższe transfery, najdroższe - najszybsze.
Serwery pośredniczące mają tu mniejsze znaczenie, większe ma to, że ruch jest szyfrowany i szyfrowanie potrafi mocno ograniczyć pasmo. Dużo może zależeć nie tylko od Twojego komputera, ale routera. Jeśli to TP Link bieda, to 20Mb/s to max co wyciągniesz.