VSO Image Resizer - pomniejszone zdjęcie zajmuje więcej

Witam,

Mam problemy z aplikacją VSO Image Resizer. Problem dotyczy tego że chcę zmniejszyć nieco zdjęcia o rozdzielczości 3748x5000 na 2661x4000, niestety po zmianie rozdzielczości zdjęcia zajmują więcej miejsca niż te oryginalne. W czym może tkwić problem ? dodam że problem występuje zarówno przy opcji Filtroania Sześciennego jak i Lanczos.

Drugi problem jest taki że program zmienia nieco zabarwienie zdjęć … widać to tylko na niektórych zdjęciach gdzie ktoś kto ma nieco zaczerwienioną skórę, po zmniejszeniu zdjęcia jego skóra staje się szara (zdjęcia stają się bardziej “blade”)

Proszę o pomoc

Problem tkwi w ustawionej jakości wyjściowej zdjęcia, w opcjach masz gdzieś opcję ustawienia jakości np w % ?

Nie sądzę aby w tym tkwił problem … zawsze miałem ustawione na 100% i zmniejszało jak należy, dopiero po formacie ustawienie na jakości na 100% powoduje że zdjęcia zajmują więcej. Poza tym nie chcę zmniejszać jakości zdjęć tylko ich rozdzielczość …

Korzystaj z lepszego programu (jak np. IrfanView). Zapisywanie JPG ze 100% jakością mija się z celem, korzystaj z bezstratnych rozszerzeń.