W co zainwestować aby mój komputer był bardziej wydajny w grach?

Witam pisze tutaj na forum do was z zapytaniem co najlepiej zmienic w moim kompie z takimi podzespołami (podane niżej) aby komputer działał płynniej i wydajniej w grach? Z góry bardzo dziekuje wszystkim którzy mi pomogą

Podzespoły:
GPU: RTX 2060 super ghost gainward gigabyte 8GB OC
CPU: I7-8700
płyta głowna: gigabyte B360 HD3
Dyski:

1. Patriot P210 512GB SSD
  2. ST500DM009-2F110A (nie wiem chyba HDD)
  3. TS64GSSD420 (nie wiem chyba SSD)

JEZELI MAM COS JESZCZE PODAC PROSZE PISAC. POZDRAWIAM

{3CE7E5B3-85B2-40C7-B372-6DFD12E1C6BC}

Jaki i ile RAM, ile modułów? Jaki zasilacz?

Lepiej niech napisze o jakie gry mu chodzi. Bo zaraz okaże się, że trzeba budować zestaw od nowa i to za 15k.

ramu: 16GB
zasilacz: warrior ak 500w agio

-valorant
-fortnite
-league of legends
-cs2
-gta

Możesz zmienić zasilacz na mocniejszy, dodać RAM (do 32GB), zmienić SSD na większy i szybszy oraz zmienić kartę graficzną.
Ale nie będzie tanio:
https://www.x-kom.pl/lista/rbplfqr3z

okej dzieki wielkie

Jeszcze może warto zablokować aktualizację do Windows 11 24H2, a jak przegapiłeś to do 25H2 w październiku:

Dlaczego warto to zrobić?

Przede wszystkim pozbył bym się dysku talerzowego i tego śmiesznego 64 GB dysku SSD i kupił dysk M.2. Ten Patriot może w ostateczności zostać na system na przykład.

Te gry nie wymagają dużej ilości RAM więc 16 GB powinno wystarczyć. Ważne żeby pracowały w 2666 MHz, czyli tyle na ile pozwala procesor/płyta główna.

Możesz wymienić procesor na i7 9700 jeśli znajdziesz tanio. Więcej rdzeni i pamięci podręcznej, chociaż różnica powalająca nie będzie (chociaż to zależy od gry).
https://www.cpubenchmark.net/compare/3099vs3477/Intel-i7-8700-vs-Intel-i7-9700

Najwięcej zyskasz po wymianie karty graficznej, ale wtedy przydałby się porządniejszy zasilacz. Temu Aigo to tak średnio ufam. Nawet wyłącznika z tyłu nie ma.

ale jak odepne ten dysk 64gb to pc mi sie nie chce wlaczyc xd? A jak jest podlaczony to dziala xd

Jak masz na nim zainstalowany system to oczywiste, że komp się nie włącza.

nie wlasnie system mam zainstalowany na patriot. A jak odepne ten dysk to wyskakuje mi takie cos zaraz podesle screena

Jesteś pewien? Pokaż zrzut ekranu z Zarządzania dyskami.

{76163DE6-804A-47C1-AA5F-55C171718BDA}

to to? bo nie wiem co dokladnie ci podeslac

Klikając prawym na menu start powinieneś mieć klasyczne Zarządzanie dyskami. Jest czytelniejsze.

System masz zainstalowany na Patriocie, a ten 64 GB Transcend jest nie używany.

Ogólnie to bałagan masz w partycjach - dyski typu dynamicznego, woluminy proste zamiast podstawowych, exFat zamiast NTFS. Ale to szczegóły.

Pewnie jak instalował Windows to miał podłączone więcej niż 1 dysk i dlatego teraz system bez niego nie chce ruszyć.