No i CHCIAŁEM zacząć swą przygodę z Mintem ale
Sprawdź sumy kontrolne obrazu i upewnić się czy wybrałeś odpowiednią wersje dla twojego procesora.
Uruchom system z opcją nomodeset.
Temat dotyczy wyboru dystrybucji, a nie rozwiązywaniem problemów. Dlatego wydzielam. Wydzielone z: http://forum.dobreprogramy.pl/jaki-linux-wyb%C3%B3r-dystrybucji-t155827/
Wczoraj instalowałem Linux Mint Debian Edition (LMDE) Cinnamon [x64]. Przed samą instalacją też miałem czarny ekran. Myślałem na początku, że to jakiś bug, ale okazało się, że wystarczyło przyciskiem na klawiaturze zwiększyć jasność ekranu, bo był przyciemniony maksymalnie.
@Adlevamentum: hmm tylko problem polega na tym, że laptop w ogóle nic nie mieli po wciśnięciu klawisza enter. Chwilę obraca się płyta i później grobowa cisza ale nie mówię, że nie skorzystam z rady
Nie ma w menu tego live cd opcji safe mode, compatible mode czy coś takiego? Może spróbuj tak odpalić?
Jest i owszem…też nic się nie dzieje
Jakim programem nagrywałeś obraz?
Problem występuje też na innych dystrybucjach czy tylko Mint nie działa?
Wszystko było nagrywane w Ashampoo pobranym z dobrychprogramów. Nagrałem Minta dwa razy (z prędkością x4 i x8) oraz Ubuntu najnowsze (z tym jest jeszcze lepszy numer bo W OGÓLE nie bootuje. BIOS nie widzi płyty w napędzie).
Może Ashampoo ma jakie trudności z nagraniem bootowalnego CD, chociaż zgaduje. Spróbuj programu UltraISO, kiedyś nim nagrywałem i nie było problemu.