W jaki sposób dzieli łącze router

Witam,

Mam pytanie; w jaki sposób dzieli łącze router?

np. mam internet 1024kbit/s

router i 2 komputery do niego podłączone.

Czy router dzieli łącze po połowie czyli jeden komputer ma 512kbit/s i drugi tyle samo?

Czy to moze zalezy od obciazenia; jezeli np. na jednym sciagam jakies duze pliki a na drugim tylko przegladam strony www to podzial np. wynosi 128 do 896… mysle hipotetycznie…

Moze ktos wie jak dziala router?

To zalezy od routera… jak ma QoS, to można kombinować …w przeciwnym wypadku nie masz żadnego wpływu.

czyli w takim przypadku jak dzieli, no bo chyba nie losowo

powiedzmy że każda kolejna końcówka otrzymuje to co zostaje.

Czyli jak masz podział na 3 kompy a na jednym koleś zapuści na max torrenta …to lipa :stuck_out_tongue:

ŁOPATOLOGICZNIE :lol:

Jeśli ruter nie obsługuje QOS to przypisuje na dany komputer taką maksymalną prędkość jaka jest możliwa w danym momęcie do osiągnięcia przez niego. A teraz przykład - na jednym komputerze ściągasz plik z prędkością 600 kb włączasz drugi i zaczynasz ściągać to możesz maksymalnie osiągnąć ok 400 kb przy łączu 1 Mb. Jednym słowem który komputer zacznie ściągać pierwszy ten lepszy :mrgreen:

czyli nie wiem czy dobrze rozumiem wieksza przepustowosc otrzymuje ten komputer, który wiecej wymaga?

nie ten który zacznie pierwszy ściągać :evil:

Komputer A może sciągać dane z np. torrenta z maksymalną prędkością 700 kb

Komputer B może sciągać dane z np. torrenta z maksymalną prędkością 700 kb

Włączasz komputer B i zaczynasz ściągać transfer masz na poziomie 700 kb

Włączasz komputer A i zaczynasz ściągać transfer masz na poziomie 300 kb bo tyle ci zostało wolnego pasma z łącza 1Mb

1000-700 = 300