W jaki sposób wstawić ikonkę strony


(Gerard Marondel) #1

Witam

Mam pytanie w jaki sposób wstawic ikonkę strony internetowej w programie Webmajster, znalazłem taki opis:

Niby wszystko wiadome, ale wstawiłem obrazek ikonki do folderu "images" , o ile to tu ma ona być i co wpisać zamiast

"scieżka_do_ikony.ico"

Ja zrobiłem w ten sposób

Proszę o radę w jkaki sposób to zrobić!

:slight_smile:


(Grzegorz Ch) #2

jak wstawiłeś do katalogu images to powinieneś napisać:


(Gerard Marondel) #3

Witam

Zrobiłem tak jak napisałeś grzegorzch lecz to nie pokazuje mi po otwarciu strony, tej małej ikonki przy napisie strony.

Może ktoś ma jeszcze inne pomysły, może gdzie indziej należałoby wstawić ten obrazek ikonki, do innego folderu w progsie Webmajster.

Napewno są osoby, które coś podobnego wstawiały, więc proszę o radę.

Dziękuję. :slight_smile:


(Grzegorz Ch) #4

a jak wgrasz ikonę do głównego katalogu strony i wpiszesz w nagłówku strony:

to też nie działa??


(floyd) #5

Z tą ikoną to jest trochę kłopotów np. po pierwszym wczytaniu trudno ją zmienić. Ikonę umieść w katalogu głównym i nadaj jej nazwę:favicon.ico (rozmiar nie większy niż: 18/18)

Tu jeszcze możesz dodatkowo poczytać.

http://favicon.pl/


(Kutar 0) #6

To jest obojętne w jakim folderze i jakiej nazwie.

Daj taki kod jak zaproponował floyd (chodzi mi o atrybut type="image/x-icon").

Nie zapomnij, że IE6 traktuje ikonki po macoszemu, i rzadko kiedy je wyśwetla, dlatego aby sprawdzić czy "jest" użyj innej przeglądarki.


(floyd) #7

Zgadzam się, żę powinno być obojętne w jakim folderze i pod jaką nazwą ale czy tak jest napewno to nie dał bym sobie głowy uciąć. W każdym bądź razie gdzieś tam czytałem, że tak jak zaproponowałem jest pewniejsze. Dodam tylko jeszcze, że w przypadku gdy windows nie jest legalny to ikona w IE nie będzie widoczna, a zamiast niej będzie "e" :frowning:


(Kutar 0) #8

Ja mam w innym folderze i działa :slight_smile:

eee... bajki opowiadasz... jaki byłby tego sens... zmuszenie pirata by kupił oryginalnego Windowsa bo ikonka w IE mu sie nie wyświetla? Wiem tyle, że za czasów raz się ikonka pokazywała , a raz nie, a teraz w IE7 ikonka zawsze się pokazuje.


(L337 Crew) #9

ścieżka z reguły jest bez znaczenia.

Owszem - jeżeli mamy inną strukturę strony i szablon znajduje się w podfolderach, stosujemy mod rewrite z "imitacją katalogów", używamy basehref, to wtedy wiadomo - trzeba podać pełną ścieżkę (łącznie z http:// i www).

By w IE pojawiała się ikona należy:

dodać ją do ulubionych oraz przeczyścić Tempy.

W Ff wystarczy czyszczenie pamięci podręcznej.


(Gerard Marondel) #10

Witam

Po kilku próbach kombinacji z wstawieniem ikonki / favicon / znalazłem skrypt, który przedstawiam ponizej

Wszystkim udzielającym odpowiedzi w powyższym temacie DZIĘKUJĘ.

:slight_smile: :slight_smile: :slight_smile: :slight_smile: :slight_smile: :slight_smile: :slight_smile: :slight_smile: :slight_smile: :slight_smile: :slight_smile: :slight_smile: :slight_smile: :slight_smile: :slight_smile: :slight_smile: :slight_smile: :slight_smile: :slight_smile:


(lazikar) #11

OTy Reklamowe Kosz