W jakim języku najprościej jest pisać aplikacje okienkowe?


(rycerz2000) #1

W jakim języku jest najprościej pisać aplikacje okienkowe i jakie polecacie do niego środowisko pracy? Najlepiej żeby aplikacje pisane w nim nie zajmowały strasznie dużo miejsca.


(system) #2

http://4programmers.net/Z_pogranicza/FAQ/Jaki_język_programowania_wybrać


(kostek135) #3

REBOL -> LINK


(rycerz2000) #4

:o Chciałem żeby mało zajmowało ale bez przesady (jak to możliwe :glupek2:? )

A jaki język jest według Was najlepszy do tworzenia środowisk pracy do języków programowania?


(kostek135) #5

Jeśli chodzi ci o tworzenie IDE, to każdy, który ma jakiś normalny, funkcjonalny generator parserów gramatyk bez kontekstowych.


(rycerz2000) #6

Najlepiej jakiś dość prosty.


(kostek135) #7

Ale w zasadzie, to każdy Java, C#, C++. IMHO większym problemem będzie tu zrozumienie logiki za np. algorytmem podpowiadania składni, niż język programowania. Język za ciebie algorytmiki się nie nauczy. W przeciwnym razie wątpię, żebyś napisał coś funkcjonalniejszego niż windowsowy notatnik.

Przykładowo chciałbym taką pospolitą funkcjonalność jak podpowiadanie zależne od kontekstu:

a.cpp

class A {
   public:  void b() {
   }

   private: void c() {
   }
};

main.cpp

#include "a.cpp"

int main() {
    A* a = new A();
    a->
}

Fajnie byłoby, żeby podpowiedział mi po wciśnięciu jakiegoś skrótu, że dostępna w tym kontekście jest metoda b, ale np. c, już nie jest.

Język programowania jest tu najmniejszym problemem.


(rycerz2000) #8

A jakie IDE do C# jest najlepsze według Was? Jeśli chodzi o VS to na mojego windowsa nie mogę pobrać wersji nowszych niż 2010. :frowning:


(Kamatori) #9

Do C# to tylko VS + Resharper. Innego sensownego wyboru po prostu nie ma. 

 

Ostatecznie zostaje ci: http://www.icsharpcode.net/OpenSource/SD/Download/ Ale w porównaniu do VS to taki ‘notatnik’ na sterydach, a nie IDE.


(Frankfurterium) #10

Czy ja wiem? Pisałem na tym ładnych parę lat temu (firma, gdzie robiłem praktyki, bała się Visuala nawet w wersji Express…) i spełniało swoje zadanie. SharpDeveloper jest (albo był) na tyle zgodny, że bez problemu łykał projekty visualowe i zapewniał wszystko do w miarę komfortowego pisania kodu i dziergania GUI. Żeby zrobić coś na szybko i bez większego wiązania nadziei z pójściem w kierunku C# powinno wystarczyć. Mimo wszystko król jest jeden…


(rycerz2000) #11

Czyli co według was lepsze SharpDevelop czy VS 2010?


(Kamatori) #12

Oczywiście że VS2010


(rycerz2000) #13

Ok, dzięki w razie jakiś problemów będę jeszcze pisał  :ok: