'->' w PHP

Czas leci nieubłaganie, a jakoś do tej pory nie udało mi się rzucić ani odrobiny światła na zagadkowe dla mnie ‘->’

Do czego to?

Przykład

while($plik = $folder[b]->[/b]read()) {

Dla mnie to również czarna magia. Dokładniej chodzi o programowanie obiektowe (zorientowane obiektowo).

Więcej info

Jest to wywołanie metody read() dla obiektu foldery. operator ten odnosi się do metody lub pola konkretnej instancji danego obiektu. Ale bez znajomości podstaw OOP to w zasadzie ciężko cokolwiek zrozumieć… hmm to może podstawy:

Podstawą jest klasa, klasa opisuje jakiegoś rodzaju obiekty, dajmy na to klasa Obrazek, opisuje różne obrazki. Klasa taka ma różne metody (funkcje) i pola (zmienne). Gdy już mamy klasę, możemy stworzyć w dowolnym miejscu kodu instancję danej klasy, czyli jakby jej reprezentację (w naszym przykładzie np. instancje $obrazek1 który będzie np. jakimś plikiem graficznym). Gdy już mamy instancję, czyli konkretny obiekt, możemy wykorzystywać na nim różne funkcje z wnętrza klasy (np. $obrazek1->skaluj(); ) czy też odwoływać się do jego różnych pól ($obrazek1->szerokosc;)