W10/64-thunderbird, podwójne katalogi

Komputer stacjonarny z systemem W10/64 - klient poczty Thunderbird (ostatnia aktualizacja ), mam kilka kont i na jednym dwa katalogi „wysłane”, te wysłane wiadomości są wrzucane raz do jednego, raz do drugiego katalogu. Jak sobie z tym poradzić?, tzn. aby był jeden katalog i chronologicznie poukładane wiadomości. Mam obawy, że jak spróbuję usunąć jeden z nich to stracę zawarte w nim wiadomości a chciałbym je zespolić w jeden katalog „wysłane” i nic nie utracić.

Trochę podobnie z katalogami „niechciane” i „wiadomości-śmieci” po co dwa katalogi, ale tutaj się już przyzwyczaiłem i jak ktoś informuje, że przesłał wiadomość a jej nie widzę, to poszukuję w obydwu.
Z góry dziękuję za wszelkie rady i sugestie.

Podczas konfiguracji kont korzystałeś z IMAP czy z POP3?

1 polubienie

IMAP, zresztą taka była sugestia. O dłuższego czasu nie tylko na tym kompie stosuję IMAP.

Możesz spróbować w kliencie webowym sprawdzić który to angielski sent i junk.

1 polubienie

Wow ale pojechałeś :wink: , może uda mi się do jutra rana rozszyfrować o co kamman, hehehe
Na razie dzięki bardzo, a zamierzałem iść spać przed 3-cią w nocy …

Np. Gmail na Androida dorabia sobie folder „sent” i „trash” mimo że na Interii mam realny folder Wysłane i Kosz (pierwsze wydania Thunderbird 102 niby umiały podobnie duplikować foldery - ja aż dodałem sobie konto do profilu od nowa by nie męczyć się z ogarnięciem bałaganu).

1 polubienie

Ale jak usunąć ten jeden a wcześniej przenieść dane?

Nie umiem tego już odszukać, ale znalazłem potwierdzenie w kilku miejscach, żeby w konfiguracji GMail z Thunderbird odznaczyć opcję:
Konfiguracja kont → Kopie i foldery →
tb
Mam tak ustawione i nie ma najmniejszego problemu zamiast dodatkowego komunikatu w przypadku maili
z załącznikami „kopiowanie do katalogu wysłane…”.

Przed robieniem czegokolwiek wylącz Thunderbird, zrób kopię zapasową katalogu profilu.

Jeśli chcesz najpierw poprzenosić wszystkie wiadomości z danego konta email gdzie indziej - najpewniej będzie przenieść je do odpowiedników katalogów utworzonych w lokalnej „skrzynce” dyskowej, tzw. Lokalne foldery.

Dane konto w Thunderbird ma być puste. Wyłącz Thunderbirda. W ustawieniach GMail przez www usuń wszystkie nadmiarowe etykiety.

W katalogu profilu thunderbirda w katalogu ImapMail możesz wyszukać i usunąć pliki podsumowania *.msf. Zostaną one odtworzone po ponownym uruchomieniu.

Jeśli to wszystko pójdzie zgodnie z planem, czy tak jak może nie pójść xD, poprzenoś z powrotem maile z lokalnego archiwum…

1 polubienie

Sorry, ale mam pewien problem czasowy, teraz będzie trochę wolnego, może to rozkimam :wink:
W katalogu kopie/foldery tam, gdzie masz odznaczonego ptaszka przy pozycji „umieszczaj ich kopie w” ja faktycznie mam tego ptaszka → w „folderze wysłane”.
Na komputerze mam kilka kont i takie samo ustawienie na wszystkich ale tylko na tym jednym podwójny katalog „wysłane”.

Jeżeli teraz odptaszkuję tą opcję to chyba w ogóle nie będzie mi zapisywał wiadomości wysłanych?, jutro poćwiczę, jakby co mam kopię profilu. Usunąłem pliki podsumowania ale nie widzę jakichkolwiek zmian.
Jeszcze raz sorry, że odpowiadam z opóźnieniem.

Niestety nie dało się usunąć katalogu wysłane w Thunderbirdzie, na chwilę obecną może i dobrze, okazało się, że na serwerze konta w katalogu wysłane jest tylko 60 wiadomości, natomiast w Tunderbirdzie w „wysłane 1” - 2500 a w wysłane 2 - 50 wiadomości.

Próbuję najpierw przerzucić te 2500 wiadomości na serwer ale niestety nie potrafię, w drugą stronę wiadomo Thunderbird sam zasysa z serwera.

Jeżeli teraz odptaszkuję tą opcję to chyba w ogóle nie będzie mi zapisywał wiadomości wysłanych?,

Będzie zapisywał. Pisałem wyżej, mam takie ustawienie.

Próbuję najpierw przerzucić te 2500 wiadomości na serwer ale niestety nie potrafię

Da się je skopiować z z wysłane1 do wysłane2? Jeśli tak to spróbuj w ten sposób. Potem sprawdź czy pojawią się na serwerze.

Jeśli będa na serwerze to wyłącz TB, usuń profil, pokonfiguruj na nowo.

1 polubienie

OK., zrobione.

Niestety nie, ppm- nie ma opcji kopiuj, zaznacz/przenieś/upuść też nie, są jeszcze jakieś inne możliwości?

Udało się przenieść, otworzyłem katalog->zaznacz wszystko-> ppm->przenieś do i wkleiłem do tego macierzystego katalogu, natomiast teraz tego pustego nie daje się usunąć :frowning: .

Sprawdź czy wiadomości pojawiły się na koncie GMail w odpowiednim katalogu.

Wyłącz Thunderbird, katalog możesz usunąć ręcznie (po upewnieniu się, że jest pusty) → katalog profilu → ImapMail → konto_GMail → ???

A jakbyś konfigurował Thunderbird od nowa, warto wybrać Ustawienia → Ogólne → Indeksowanie → Sposób przechowywania wiadomości → plik na wiadomość (maildir).

Pliki *.eml można w razie W swodobnie przenieść w inne miejsce, a potem importować do Thunderbird.

Zresztą… ustawienie takiego trybu przechowywania wiadomości byłoby wskazane, gdyż w połowie roku przypuszczalnie wyjdzie duża aktualizacja Thunderbird, która może dużo zmienić, ale też „zmienić” :joy: Dlatego warto robić co jakiś czas kopię zapasową profilu, bo może się okazać, że ulubione rozszerzenie z 1973 roku już nie będzie działać :stuck_out_tongue: